مراقبت و محافظت از بینی استخوانی جراحی شده، به اندازه خود رینوپلاستی اهمیت دارد؛ زیرا مواردی مانند ضربه به بینی یا فشار اضافی بر روی آن، باعث میشود تا نتیجه جراحی تحت تاثیر قرار گرفته و فرد به هدف خود نرسد! مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی، باید توسط پزشک جراح به بیمار آموزش داده شوند، تا احتمال آسیب به بینی استخوانی بعد از عمل به حداقل برسد. از مهمترین مراقبتهای بعد از رینوپلاستی بینی استخوانی که باید حتما رعایت شوند، میتوان به اصلاح وضعیت خواب اشاره کرد!
در واقع، هنگام خواب لازم است سر از زمین فاصله داشته باشد، تا فشار کمتری به بینی وارد آید؛ ضمن اینکه فرد باید در چند هفته اول بعد از جراحی، به حالت طاق باز خوابیده و به هیچ عنوان به پهلو نخوابد! همچنین تا زمانی که پزشک متخصص تایید نکند، زیباجو نباید فعالیتهای شدید داشته و یا اجسام سنگین بلند کند؛ موارد یاد شده و همچنین خم کردن سر در چند روز اول بعد از عمل جراحی بینی استخوانی، باعث افتادگی نوک بینی شده و ممکن است نیاز به جراحی ترمیمی بینی استخوانی را در آینده افزایش دهد.Recovery Rhinoplasty | Rules of life
دوران نقاهت بعد از عمل بینی استخوانی
بلافاصله پس از جراحی بینی استخوانی، پزشک جراح از آتل یا گچ بینی استفاده میکند، تا ساختار بینی حفظ شده و نتیجه نهایی رینوپلاستی تثبیت گردد؛ این آتل معمولا یک هفته بعد از جراحی برداشته میشود. سایر عوارضی که در طول دوران نقاهت بعد از عمل بینی استخوانی ظاهر میشوند و پس از چند روز یا چند هفته برطرف میگردند، بسته به مدل عمل بینی استخوانی شما دارد! اما موارد عمومی به قرار زیر هستند:
- احساس درد مبهم در ناحیه جراحی؛ که پزشک متخصص برای رفع آنها، داروهای مسکن مناسب را تجویز میکند.
- خونریزی و خارج شدن ترشحات از بینی؛ که به دلیل تراشها و برشهای داخل بینی ایجاد میگردند، و تا چند روز بعد از عمل برطرف خواهند شد. به هیچ عنوان نباید از داروهای آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن، در روزهای بعد از جراحی استفاده کنید؛ زیرا این گونه داروها اثر رقیق کنندگی خون دارند و میتوانند خطر خونریزی را افزایش دهند.
- دشواری در تنفس؛ که به دلیل وجود گچ بینی و پانسمان جراحی، کاملا طبیعی است. به هیچ عنوان نباید برای بهتر شدن تنفس خود فین کرده و یا محل جراحی را دستکاری نمایید.
- ورم بینی؛ که در روزهای ابتدایی بعد از جراحی شدید بوده و به تدریج کاهش پیدا میکند. البته ورم نهایی بینی استخوانی، به حدود 6 ماه تا یکسال زمان نیاز دارد تا کاملا برطرف گردد.
- کبودی صورت و دور چشمها؛ که در اثر تغییر ساختار بینی ایجاد میگردد، و حدود ۱۰ روز بعد کم رنگتر میشود.
به طور کلی، عوارض ناشی از رینوپلاستی در ۶ هفته ابتدایی بعد از جراحی بینی استخوانی، رفع میشوند؛ البته با این شرط که فرد تمامی مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی، که پزشک جراح به او آموزش داده را به طور کامل رعایت کند.
مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی چگونه است؟
زیباجو بلافاصله بعد از عمل بینی استخوانی و با تایید پزشک جراح، میتواند به منزل بازگردد؛ استراحت کامل در دوران نقاهت رینوپلاستی بینی، به فرد کمک میکند تا زودتر به زندگی عادی خود بازگردد؛ ضمن اینکه تنش ناشی از جراحی، با خواب و استراحت کافی برطرف میشود! البته بهتر است در طول روز کمی قدم بزنید، تا احتمال لخته شدن خون در پاها به حداقل برسد؛ اما به هیچ عنوان نباید فعالیت شدید یا ورزش سنگین داشته باشید. زیرا این گونه موارد، خطر خونریزی و ورم شدید در ناحیه بینی را افزایش میدهد.Nasal Surgery Post-Op Instructions | Otolaryngology
مصرف داروهایی که پزشک جراح برای شما تجویز کرده است، باعث میشود تا احساس درد کمتری داشته و احتمال بروز عفونت به حداقل برسد؛ البته داروها را طبق دوز تایید شده، مصرف کرده و به هیچ عنوان به صورت خودسرانه دارو مصرف نکنید! سایر مراقبتهای بعد از جراحی بینی استخوانی به قرار زیر هستند:
- در سه روز اول بعد از جراحی بینی استخوانی، کمپرس خنک (و نه یخ) را زیر چشمها و روی گونههای خود قرار دهید، تا التهاب ناحیه جراحی کاهش یافته و کبودی زودتر برطرف شود؛ به هیچ عنوان کمپرس سرد را روی بینی قرار ندهید.
- از روز اول بعد از جراحی، میتوانید با آب ولرم (و نه داغ) دوش بگیرید؛ با این شرط که محل جراحی خیس نشود. در غیر این صورت امکان بروز عفونت وجود دارد!
- غذای نرم و ترجیحا آبکی بخورید.
- سیگار نکشید؛ نیکوتین موجود در سیگار میتواند دوران نقاهت بعد از عمل بینی استخوانی شما را طولانیتر کند، و یا باعث بروز عفونت گردد! بنابراین تا چند هفته بعد از رینوپلاستی بینی استخوانی، از کشیدن سیگار پرهیز نمایید.
- الکل ننوشید؛ زیرا الکل میتواند خون را رقیق کند و در نتیجه، احتمال خونریزی بعد از جراحی بینی استخوانی را افزایش میدهد!
- در چند روز اول بعد از جراحی، از لوازم آرایشی استفاده نکنید.
- وضعیت خوابیدن خود را اصلاح کنید؛ فاصله گرفتن سر از زمین، فشار اضافی بر روی بینی را کاهش داده و گردش خون را در ناحیه جراحی بهبود میبخشد. در نتیجه، زخمها سریعتر ترمیم شده و ورم بینی کاهش پیدا میکند. برای این کار میتوانید از چند بالش اضافی در زیر سر خود استفاده کنید.
- تا زمانی که پزشک جراح به شما اجازه نداده است، به هیچ عنوان به پهلو نخوابید؛ زیرا جاذبه زمین باعث کج شدن نتیجه جراحی خواهد شد.
- فین نکنید و از باد کردن دماغ خود پرهیز کنید.
- تا حد امکان در معرض نور خورشید قرار نگیرید؛ در صورت ضرورت، حتما از ضد آفتاب مناسب استفاده کنید.
- با توجه به تغییراتی که در استخوان و غضروف بینی ایجاد میشوند، استفاده از عینک در چند هفته اول بعد از جراحی توصیه نمیشود؛ زیرا فشار ناشی از آن ممکن است باعث تغییر فرم پل بینی (سپتوم) گردد!
- تا حد امکان از خم کردن سر پرهیز کنید و سر خود را بالا بگیرید.
- از انجام فعالیتها و بازیهایی مانند بازی با توپ یا بازیهای تماسی دو نفره، که احتمال ضربه به بینی وجود دارد، پرهیز کنید.
تمامی مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی را باید حداقل تا ۶ هفته بعد از جراحی انجام دهید. البته حساسیت این موضوع، به نظر پزشک جراح و وضعیت ترمیم بینی بستگی دارد؛ به همین دلیل لازم است به طور مرتب و طبق زمانبندی پزشک جراح، برای معاینه نتیجه رینوپلاستی به او مراجعه کنید.
شروع به کار بعد از عمل بینی استخوانی
ممکن است با این سوال مواجه شوید، که با رعایت مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی، چه زمانی میتوانید به فعالیتهای عادی خود ادامه دهید؟ در پاسخ باید گفت که اغلب افراد پس از 2 هفته، میتوانند به محل کار یا تحصیل خود بازگردند؛ اما برای انجام فعالیتهای نسبتا شدید و یا ورزش کردن، حتما باید از پزشک جراح خود سوال کنید.
در اغلب موارد، افراد پس از ۶ هفته میتوانند ورزش کردن و فعالیتهای معمول خود را از سر بگیرند؛ هر چند برای مشاهده نتیجه نهایی عمل بینی استخوانی، باید حدود یک سال صبر داشته باشند.
بعد از عمل بینی استخوانی، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
یک پزشک جراح بینی مجرب و ماهر، باید تمامی مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی را به زیباجوی خود آموزش دهد. با این حال، گاهی به دلایل مختلف ممکن است مشکلاتی به وجود آیند، که مراجعه به پزشک جراح الزامی میگردد! از جمله این مشکلات، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد شدیدی که با گذشته زمان افزایش پیدا میکند.
- زردی یا قرمزی محل جراحی و تب که میتوانند نشانههای عفونت باشند.
- حالت تهوع و استفراغ
- خونریزی غیر قابل کنترل در محل بینی
- دشواری در تنفس
در صورت بروز هر یک از این نشانهها برای مدت طولانی، حتما باید با پزشک خود مشورت کنید! چنانچه دسترسی به پزشک جراح خود ندارید، میتوانید از طریق سامانه نوبت دهی پزشکان زیبایی، با بهترین جراحان زیبایی تهران در تماس بوده و با آنها ملاقات داشته باشید.