افرادی که قصد دارند عمل زیبایی بینی انجام دهند، باید درباره عوارض احتمالی آن اطلاعات کافی داشته باشند! برای مثال، از رایجترین عوارض عمل بینی استخوانی، میتوان به کبودی، تورم و احساس درد مبهم در ناحیه جراحی اشاره کرد. اما برخلاف این گونه عوارض، که مدت کوتاهی بعد از جراحی برطرف میشوند، ممکن است مشکلات دیگری بعد از جراحی رینوپلاستی بینی استخوانی به وجود آیند، که نتیجه جراحی را تحت تاثیر قرار داده، و یا عمل رینوپلاستی ترمیمی را ضروری سازند! سوراخ شدن سپتوم، مشکلات تنفسی و اشکال در حس بویایی یا چشایی، از مهمترین خطرات بعد از رینوپلاستی بینی استخوانی هستند!
در این مقاله، توضیحات بیشتری درباره رایجترین خطرات جراحی بینی استخوانی ارائه میدهیم. همچنین خواهیم دید که کدام یک از عوارض جراحی بینی استخوانی را میتوان با تکنیکهای غیر جراحی برطرف نمود.
رایجترین عوارض عمل بینی استخوانی
برخی عوارض بعد از عمل بینی استخوانی، کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارند، که از جمله آنها میتوان به کبودی و ورم بینی اشاره کرد؛ اما عوارضی وجود دارند، که در همه افراد دیده نمیشوند. علت بروز این نوع عوارض، میتواند به عدم مهارت کافی پزشک جراح یا رعایت نکردن مراقبتهای بعد از عمل بینی استخوانی مربوط باشد.Most Common Rhinoplasty Risks and Complications – Dr. Reilly (reillyfps.com) از مهمترین عوارض بعد از جراحی بینی استخوانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عوارض بیهوشی
- عفونت
- ایجاد سوراخ سپتوم
- خونریزی اسکار شدید
- تغییر رنگ پوست بینی
- از دست دادن حس بویایی یا چشایی
- درد شدید
- ترمیم نشدن زخم جراحی یا ترمیم ضعیف آن
- نیاز به جراحی اضافی
- عدم تقارن حفرههای بینی
- بینظمیهای قابل لمس یا قابل مشاهده
- ناامیدی از نتایج جراحی
در ادامه، توضیحات بیشتری درباره هر یک از عوارض جراحی بینی استخوانی ارائه خواهیم داد.
خونریزی بینی بعد از عمل بینی استخوانی
خارج شدن ترشحات و مخاط خونی از بینی، بعد از جراحی رینوپلاستی، کاملا طبیعی است. این گونه ترشحات، اغلب تا دو روز ادامه یافته و پس از آن از بین خواهند رفت؛ اما در مواردی که خونریزی فعال به وجود آید، به طوری که خون از بینی به سمت بیرون جاری شود، حتما باید به پزشک جراح خود مراجعه کنید.
به عنوان یک معیار در نظر داشته باشید، که اگر حدود ۲۴ تا ۷۲ ساعت بعد از عمل بینی استخوانی، دچار خونریزی شدیدی شدید که حداقل ۱۰ دقیقه ادامه داشته باشد، باید در اسرع وقت به پزشک جراح مراجعه نمایید!
سوراخ شدن سپتوم بینی استخوانی
پل بینی یک ساختار غضروفی است، که حفرهها را از یکدیگر جدا میکند؛ این پل را اصطلاحا سپتوم مینامند، که در موارد نادر ممکن است چند هفته تا چند ماه بعد از جراحی سپتورینوپلاستی بینی استخوانی، سوراخ شود! هر چند این عارضه، خطر چندانی برای فرد در پی ندارد، اما وجود طولانی مدت آن میتواند تنفس را دچار مشکل کرده و یا باعث صدا دادن بینی شود!
وجود مشکلات تنفسی بعد از جراحی بینی استخوانی
یکی دیگر از عوارض عمل بینی استخوانی، تغییر در وضعیت تنفس شخص است؛ البته ۹۰ تا ۹۵ درصد از زیباجویان، بعد از جراحی تنفس بهتری دارند؛ با این حال، ممکن است فرد بعد از رینوپلاستی نتواند به خوبی نفس کشیده، و یا مشکلات تنفسی قبل از جراحی او به قوت خود باقی بمانند.8 Common Signs of a Bad Rhinoplasty – Philip Miller MD (drphilipmiller.com)
در صورت عدم درمان مشکلات تنفسی و یا ایجاد اختلال تنفسی جدید، احتمالا شخص باید جراحی مجدد بینی انجام دهد؛ زیرا این مشکل، اغلب به دلیل انسداد راههای هوایی به وجود میآید، که باید حتما برطرف گردد.
از بین رفتن حس بویایی یا چشایی یا ضعیف شدن آنها
معمولا در روزهای ابتدایی بعد از جراحی بینی استخوانی، فرد احساس بویایی و چشایی ضعیفی دارد؛ به طوری که گاه نمیتواند تا چند روز، بو یا مزه را به خوبی درک نماید! این مساله، اغلب به دلیل تورم شدید بینی بلافاصله بعد از جراحی است، که توانایی بویایی را تحت تاثیر قرار میدهد. ناگفته نماند که بازگشت کامل حس بویایی و چشایی، ممکن است به ۶ تا ۱۲ ماه زمان نیاز داشته باشد!
اما گاهی عدم مهارت کافی پزشک جراح زیبایی بینی، باعث آسیب به اعصاب بویایی میشود، که این حس را به طور دائمی از بین میبرد؛ البته این نوع عوارض عمل بینی استخوانی، نادر هستند اما در کمتر از ۵ درصد از زیبا جویان، ممکن است رخ دهند.
تغییر رنگ پوست یا زخم در محل برش
یکی دیگر از عوارض جراحی بینی استخوانی، که ممکن است با آن مواجه شوید، قرمزی سوراخهای بینی و نوک آن است! این مشکل میتواند در اثر آسیب به عروق خونی بینی رخ دهد. افراد زیر، بیشتر از دیگران در معرض تغییر رنگ پوست هستند:
- کسانی که سابقه ضربه به بینی دارند.
- افرادی که برای بار دوم رینوپلاستی بینی استخوانی انجام میدهند.
- زیبا جویانی که قبلا تزریق فیلر بینی انجام دادند.
به طور کلی، هر گاه به دلیل هر نوع عمل پزشکی یا ضربه، خونرسانی به بافتهای بینی مختل شود، رگها ضعیف شده و باعث تغییر رنگ در پوست خواهند شد. البته این نوع عارضه بسیار نادر است، و در صورتی که پزشک جراح دقت و ظرافت کافی در حین جراحی داشته باشد، تغییر رنگ پوست بینی رخ نخواهد داد.
نیاز به عمل بینی ترمیمی
در بسیاری از موارد، عوارض عمل بینی استخوانی چندان شدید نیستند؛ یعنی میتوان آنها را با تکنیکهای غیر جراحی برطرف نمود. اما در مواردی نیز ممکن است نوک بینی یا فرم آن، مشکلات پیچیدهای داشته باشند که حتما باید با جراحی مجدد برطرف گردند. در موارد زیر، پزشک جراح، انجام عمل بینی ترمیمی را به فرد توصیه میکند:
- سابقه عمل قبلی یا شکستگی بینی
- عدم اصلاح مشکلات ساختاری بینی مانند کج بودن سپتوم
- عفونت شدید بینی
- ایده آل نبودن وضعیت نوک بینی
رضایت نداشتن از نتیجه جراحی رینوپلاستی اولیه
لازم است به این نکته توجه کنید، که اگر بهترین پزشک جراح بینی را انتخاب کنید، احتمال بروز عوارض جدی بعد از عمل بینی استخوانی به حداقل میرسد؛ در نتیجه نیازی به جراحی بازبینی ندارید! اما در صورتی که پزشک شما مهارت و تجربه کافی را برای عمل بینی استخوانی نداشته باشد، یا مراقبتهای بعد از جراحی رینوپلاستی بینی استخوانی به خوبی رعایت نشوند، احتمال بروز عوارض جدی وجود داشته و انجام جراحی مجدد اجتناب ناپذیر خواهد بود. مشکلات ظاهری زیر، تنها از طریق انجام جراحی مجدد برطرف میگردند:
- باریک بودن پل بینی به صورت غیر اصولی
- سر بالا بودن بیش از حد نوک بینی
- بزرگ بودن غیرطبیعی نوک بینی؛ به طوری که حالت افتادگی به آن میدهد.
- پهنای نوک بینی به اندازه پهنای پل باشد.
- سوراخهای بینی بیش از حد بزرگ به نظر برسند.
- بینی با ساختار چهره سازگاری ندارد.
نکته آخر در ارتباط با عوارض عمل بینی استخوانی
عوارض بعد از عمل بینی استخوانی، میتوانند به صورت مشکلات ساختاری و یا عملکردی ظاهر شوند. بخش مهمی از این عوارض و خطرات، با انتخاب پزشک مجرب قابل پیشگیری خواهند بود. سامانه نوبت دهی پزشکان زیبایی این امکان را فراهم کرده، تا شما بتوانید با بهترین جراحان زیبایی بینی در تهران، ارتباط داشته باشید. شما میتوانید از طریق مراجعه به پیج اینستاگرام این پزشکان، نمونه جراحیهای آنها را بررسی کرده و مطابق با سلیقه خود، پزشک مورد نظر را انتخاب نمایید.