بینی به عنوان آسیبپذیرترین عضو صورت، شناخته میشود که علت آن، قرارگرفتن در مرکز صورت و برآمدگی بینی، نسبت به سایر اجزای صورت است. ساختار غضروفی- استخوانی بینی و اتصالات درونی پیچیده آن، بینی را در برابر تروما به شدت حساس مینماید. عمل مجدد بینی (جراحی مجدد رینوپلاستی)، مساله نادری نیست؛ چرا که بینی به راحتی پس از جراحی اولیه، ممکن است دچار آسیب و ناهنجاری شود.
عمل مجدد بینی، یک جراحی بینی اصلاحی برای تغییر شکل یا عملکرد بینیای است، که قبلا یکبار تحت جراحی قرار گرفته است. عمل بینی مجدد، با اهداف زیبایی و درمانی برای بیمارانی که از جراحی اول به نتیجه مورد نظر دست نیافتهاند و یا عملکرد بینیشان بدتر شده است؛ توصیه میشود. بیماران، معمولا جراحی بینی مجدد را، برای بینی دچار آسیب و یا عدم دستیابی به نتایج دلخواه، درخواست خواهند کرد. اغلب در چنین بیمارانی، بینی دچار ناهماهنگی با سایر اعضای صورت و عدم تقارن شده است.
عمل ترمیمی بینی، بسیار پیچیدهتر و دشوارتر از جراحی بینی اولیه است. اولین جراحی برروی بینی، اغلب فرصت بسیار مناسبی، برای ایجاد شکل و اندازه مناسب بینی و همچنین، درمان تمام مشکلات موجود است؛ اما گاهی اوقات جراحی بینی برای بار دوم، ضرورت خواهد یافت. در این جراحی مهمترین عامل تعیینکننده مهارت و تجربه جراح خواهد بود. جراحان بینی، معمولا علاوه بر تخصص بالایی که در جراحی بینی دارند، معمولا دارای مهارتهای مورد نیاز، برای جراحی بینی ترمیمی نیز خواهند بود.
یکی از مسائل مهم در انجام عمل بینی مجدد، آن است که بیمار اهداف و نتایج واقعی را در نظر داشته باشد و در این خصوص، کاملا با پزشک خود به توافق برسد. داشتن اطلاعات و سوابق مربوط به جراحی بینی قبلی و همچنین، عکسهای قبل از عمل یادشده، بسیار کمککننده خواهد بود.
بررسی علت انجام عمل مجدد بینی
در صورت بروز هر کدام از مشکلات زیر بعد از جراحی اولیه، لازم است که با مراجعه به جراح ترمیمی بینی، برای انجام عمل مجدد بینی اقدام نمایید:
- مشکلات تنفسی؛ اگر بعد از جراحی بینی احساس میکنید، تنفس برای شما سخت شده یا هنگام خواب خروپف میکنید، این میتواند ناشی از انسداد مجاری هوایی بینی باشد. بنابراین به پزشک مراجعه نمایید تا اقدامات درمانی برای شما آغاز شود.
- عدم رضایت از نتایج زیبایی؛ اگر بعد از جراحی، عدم تقارن سوراخهای بینی، بالا بودن بیش از اندازه نوک بینی یا قوس زیاد روی تیغه بینی و… باعث نگرانی و کاهش اعتماد به نفس شما شده، عمل دوباره بینی میتواند نگرانیهای شما را در مورد زیبایی بینی به خوبی مرتفع سازد.
- قرار گرفتن در معرض آسیب و حوادث غیر منتظره؛ قرار گرفتن در شرایط و محیطهای استرسها و آسیبزا میتواند باعث شود تا بینی تازه جراحی شده از فرم اصلی خود خارج شود. طوری که غضروفها جابجا شده یا پیوند غضروفی آسیب ببیند. افرادی که بعد از عمل بینی خواسته یا ناخواسته در معرض حوادث و آسیب قرار میگیرند، نیز جز آن دسته از افرادی هستند که برای عمل دوباره بینی تقاضا میکنند.
- شدت یافتن عوارض بعد از جراحی و مشکلات مرتبط با آن؛ همانطور که میدانید جراحی زیبایی بینی با کبودی و تورم بعد از عمل همراه است. به ندرت بیمار دچار خونریزی میشود، اما در صورتی که این خونریزیها ادامه پیدا کند، این میتواند نشان از آسیب عصبی یا صدمه به رگهای خونی باشد. در صورت عدم رسیدگی خونریزی میتواند حتی تهدید کننده سلامتی و جان فرد شود. بنابراین در صورت بروز هرگونه عارضه ناخوشایندی باید به پزشک مراجعه نمود تا علت مشکل تشخیص داده و اقدامات درمانی مناسب برای بیمار در نظر گرفته شود.
- عدم تقارن سوراخهای یکی از مهمترین دلایل انجام عمل مجدد بینی است. برخی از افراد ممکن است بعد از انجام عمل دوباره بینی احساس کنند که سوراخهای بینی از تعادل و تقارن کافی برخوردار نیستند. دو علت برای این موضوع وجود دارد، یا پزشک به درستی نتوانسته فرایند جراحی را پیاده سازی نماید یا ورم روی بینی علت عدم تقارن است. در هر صورت تشخیص صحیح علت و رفع مشکل به پزشک شما بستگی دارد. Rhinoplasty (betterhealth.vic.gov.au)
جراحی بینی چگونه انجام میشود؟
تغییرات مورد نیاز در جراحی بینی برای بار دوم را، میتوان با استفاده از جراحی بینی باز یا جراحی بینی بسته انجام داد. اگر تغییرات ساختاری مورد نظر، بسیار گسترده باشند؛ معمولا جراحی بینی باز ترجیح داده خواهد شد. اگر تغییرات مورد نیاز جزئی باشد؛ از جراحی بینی بسته استفاده میشود. جراحی بینی بسته، تنها با انجام برشهای درونی بینی (اندونازال)، انجام میشود و راه دسترسی اصلی به بینی از طریق سوراخهای آن است.
جراحی بینی باز، با انجام برشی برروی کلوملا، که در واقع در بین دو سوراخ بینی است؛ انجام میشود تا پوست روی بینی، کاملا بالا برده شود و دید و دسترسی کامل به ساختار درونی بینی، به وجود بیاید. انتخاب اینکه عمل مجدد بینی بیمار، با روش باز یا بسته انجام شود؛ در نهایت به شخص جراح بستگی داشته و هرکدام از این روشها، مزایا و معایب خاص خود را دارند.
معمولا در جراحی بینی برای بار دوم، نیاز به گرافت غضروفی (از سپتوم بینی، گوش و یا دنده) وجود دارد، تا اهداف درمانی و زیبایی مورد نظر ایجاد شود. این مساله بسیار رایج است که در جراحی بینی اولیه، مقدار زیادی از غضروف بینی برداشته شود، که این موضوع باعث نیاز به برداشت غضروف، از گوش یا دندهها خواهد شد. سپس غضروف برداشته شده به شکل مورد نظر، تراش خورده و در بینی استفاده میشود.
در جراحی بینی برای بار دوم، برخلاف جراحی اولیه، جای کمی برای خطا و اشتباه وجود دارد؛ به همین علت نیاز به جراحی با تخصص و مهارت بالا، در انجام جراحی بینی ترمیمی است. این جراح بینی، به صحبتها و انتظارات بیمار گوش کرده و با انجام معاینات دقیق از داخل و خارج بینی، یک برنامه مناسب را جهت جراحی مجدد بینی طراحی میکند.
چه افرادی میتوانند عمل بینی مجدد انجام دهند؟
جراحی بینی برای بار دوم در تمامی افرادی که از سلامت کامل جسمی و روحی برخوردار بوده و به دنبال نتایج واقعگرایانه هستند، مناسب است. فردی که به دنبال عمل بینی مجدد است باید به دنبال بهبود نتایج قبلی باشد و نه نتایج بدون نقص. تصمیم به انجام جراحی بینی مجدد باید یک تصمیم عاقلانه و منطقی باشد و نه یک تصمیم ناگهانی. بیمار باید کاملا با آگاهی تصمیمگیری کرده و در مورد نتایج دلخواهش واقعبین باشد.
چندبار میتوان عمل دوباره بینی انجام داد؟
رینوپلاستی بینی مجدد، با چالشهای متعددی روبروست. اول و مهمتر از همه، ساختار و پایه بینی، در جراحی بینی اولیه تغییر کرده است؛ در نتیجه این جراحی بسیار مشکلتر بوده و با دوره بهبودی طولانیتر همراه خواهد شد.
با وجود اینکه قانون مشخصی، در زمینه تعداد جراحیهای بینی قابل انجام موجود نیست؛ اما ذکر این نکته ضروری است، که هر بار جراحی بینی باعث ایجاد اسکارهای بیشتر شده، که روند بهبودی و مقاصد زیبایی را، با مشکلات بیشتری مواجهه مینماید. در نهایت، تمامی تلاشها باید در جهتی باشد، تا با انجام جراحی مجدد، تمام مسائل زمینهای حل شده و نیاز به جراحی دیگر را، کاملا از میان بردارد.
چه زمانی باید برای عمل مجدد بینی اقدام نمود؟
همانطور که گفته شد، بهتر است حداقل به مدت یک سال صبر کنید تا ورم بینی کاملاً از بین رفته و سپس، برای عمل دوباره بینی اقدام نمایید؛ اما گاهی مشکلات بینی پس از جراحی اولیه ممکن است باعث شود، تا فرد برای انجام امور روزمره دچار مشکل شده، یا عوارض جراحی اولیه شدت بیشتری پیدا کند. در این صورت ممکن است پزشک، سلامت بیمار را اولویت قرار داده و برای انجام عمل دوباره بینی اقدام نماید. در هر صورت اگر مشکل آزاردهندهای ندارید؛ بهتر است کمی صبور باشید و تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده برای جراحی اقدام نکنید.
در هر صورت، اگر فردی نیاز به عمل مجدد بینی عمل شده داشته باشد؛ چه به علت نقص در ظاهر و چه مشکلات تنفسی، لازم است تا قبل از هرگونه تصمیمگیری در این خصوص، ابتدا به مشاوره با جراح دارای مهارت، در زمینه جراحی بینی ترمیمی مراجعه کند. پزشکان ما در کلینیک جراحی بینی تهران، آماده پاسخگویی به سوالات بیماران عزیز، در زمینه جراحی بینی ترمیمی خواهند بود.
عوارض و خطرات جراحی بینی مجدد
در تمامی پروسههای پزشکی، ریسک و خطراتی وجود دارد. این عوارض شامل خونریزی، عفونت، کبودی، تورم و … هستند، که با بهکارگیری مراقبتهای تخصصی و پرسنل با مهارت، تا حدودی بسیار زیادی کاهش خواهند یافت. عوارض و خطرات اصلی، در عمل بینی برای بار دوم، موارد زیر را شامل میشود.
عوارض حین انجام جراحی بینی برای بار دوم
این عوارض در هنگام عمل بینی برای بار دوم، ممکن است به وجود بیایند:
- ناپایداری استخوان بینی؛ ناپایداری استخوان بینی، میتواند به علت سستی استخوان در بیماران با سن بالا و یا جراحی نامناسب اولیه باشد. در جراحی مجدد بینی عمل شده، با استفاده از ابزار و تکنیکهای مناسب، این مشکل را به طور کامل میتوان برطرف کرد.
- سوراخشدن تیغه بینی؛ سوراخشدن سپتوم بینی، به دنبال جراحی اولیه بدون مهارت ایجاد شده و با مهارت مناسب، در طی جراحی بینی مجدد تحت درمان قرار خواهد گرفت.
جهت دریافت مشاوره رایگان و رزرو نوبت عمل زیبایی فرم زیر را کامل کنید
با سلام خدمت زیباجویان عزیز با توجه به شلوغی مطب پزشکان و عدم امکان نوبتدهی آنلاین لطفا اطلاعات بالا را کامل نمائید تا همکاران ما در کمتر از 24 ساعت جهت مشاور رایگان و رزرو نوبت با شما تماس بگیرند.
عوارض فوری جراحی بینی مجدد
این عوارض ممکن است، در طی 24 ساعت اول پس از جراحی بینی برای بار دوم رخ بدهند:
- انسداد راه هوایی؛ هرگونه دستکاری راه هوایی فوقانی میتواند، باعث انسداد آن شود. با وجود یک تیم جراحی تخصصی، که بیمار را به طور دائم مانیتور و پایش میکند؛ این عارضه بسیار نادر خواهد بود و در صورت بروز نیز، سریعا درمان میشود.
- خونریزی؛ خونریزی پس از جراحی بینی، خفیف و موقتی است. خونریزی با شدت متوسط را، با استفاده از پک بینی درمان میکنند.
عوارض کوتاهمدت جراحی بینی برای بار دوم
این عوارض معمولا در دورۀ کوتاهی، پس از عمل بینی برای بار دوم خودبهخود برطرف خواهند شد:
- عدم تقارن بینی؛ مقادیر متفاوتی از عدم تقارن، بلافاصله پس از جراحی مجدد بینی مشاهده میشود، که البته مشکلساز نیست و پس از بهبودی کامل برطرف خواهد شد.
- خونریزی از بینی؛ خونریزی از بینی ممکن است، به علت عطسه و افزایش فشار داخل بینی رخ دهد.
- عفونت؛ عفونت در محل جراحی بسیار نادر است و در صورت وجود، با آنتیبیوتیک مناسب درمان خواهد شد.
عوارض بلندمدت جراحی مجدد رینوپلاستی
شایعترین عوارض بلندمدت به دنبال جراحی بینی برای بار دوم، شامل موارد زیر است:
- باریکشدن راه هوایی بینی؛ بسیاری از اقداماتی که برای ایجاد زیبایی در بینی، به کارگرفته میشوند؛ راه هوایی بینی را باریک میکنند، که البته با مهارت مناسب جراح این اتفاق رخ نخواهد داد.
- اشکریزش؛ به دنبال جراحی بینی مجدد و تورم حاصل از آن، اشکریزش طبیعی است؛ اما اگر اشکریزش پس از بهبود تورم، همچنان باقی بماند؛ نشانه آسیب به ساختارهای درونی صورت است و باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرد.
- آبریزش بینی؛ آبریزش بینی پس از جراحی بینی مجدد، یک عارضه نادر است که با اسپریهای بینی مناسب درمان خواهد شد. پس از جراحی بینی مجدد ممکن است، حس بویایی برای مدتی محدود شود.
ترکیبی از انتظارت واقعبینانه، درک صحیح از مشکلات بینی بیمار و یک جراح با تجربه، در انجام جراحی بینی مجدد، ریسک وقوع عوارض ناشی از این پروسه جراحی را، تا حدود بسیار زیادی کاهش خواهد داد.
مهمترین نکات در مورد عمل مجدد بینی
در زیر به مهمترین نکات برای انجام عمل دوباره بینی میپردازیم:
- انجام این جراحی با هدف رفع اصلاحات انجام میشود، بنابراین نباید انتظار تغییرات چندان زیادی داشته باشید.
- حداقل به مدت یک سال تا یک سال و نیم برای انجام عمل بینی مجدد باید صبر کرد تا ورم بینی کاملاً فروکش کند.
- مراقبتهای بعد از جراحی مجدد بینی بسیار حساس هستند؛زیرا ساختارهای مختلف بینی دوباره تحت جراحی و برش قرار میگیرند. بنابراین اگر به خوبی از پس این مراقبتها برمیآید برای جراحی اقدام نمایید.
هزینه عمل مجدد بینی چقدر است؟
اینکه به صورت دقیق بتوان در مورد هزینههای عمل بینی مجدد اظهارنظر کرد کار سادهای نیست؛ زیرا پرداخت هزینهها به فاکتورهای متعدد زیر بستگی دارد:
- میزان مهارت و تخصص پزشک؛ پزشکانی که از تجربه و تخصص بالا برخوردار هستند به دلیل ظرافت و دقت حین جراحی و آشنایی با چالشها و پیچیدگیهای عمل، دستمزد بیشتری دارند.
- نوع تکنیک جراحی؛ جراحی به دو روش باز و بسته انجام میشود همانطور که گفته شد، جراحی بسته برای اعمال تغییرات سبک و جزئی است. در عمل بینی بسته، به دلیل اینکه نیاز به تغییرات زیادی روی پوست بافت و ماهیچهها نیست، هزینه جراحی کمتر خواهد بود. در مقابل در عمل باز به دلیل گستردگی فرایند جراحی و اصلاحات مختلفی که ممکن است روی ساختارهای استخوانی، غضروفی و پوست بینی انجام شود، هزینهها بیشتر خواهد بود.
- محدوده جغرافیایی انجام جراحی؛ جراحی در شهرهای بزرگ نسبت به شهرهای کوچک گرانتر است و این به دلیل وجود بیمارستانها و مراکز پیشرفته و مجهز در شهرهای بزرگ میباشد.
- هزینههای جانبی؛ شما باید هزینه جلسات مشاوره و معاینه، هزینه آزمایشات و دارو را نیز در لیست هزینه عمل قرار دهید.
کلام پایینی در مورد عمل مجدد بینی
انجام عمل بینی مجدد برای افرادی پیشنهاد میشود که پس از انجام جراحی اولیه از مشکلات تنفسی، عدم تقارن سوراخهای بینی و سایر مشکلات زیباشناختی بینی رنج میبرند. این جراحی به دو روش باز و بسته انجام میشود. اینکه کدام تکنیک برای شما در نظر گرفته شود، بستگی به میزان اصلاحات و تغییرات مجدد بینی خواهد داشت.
به طور معمول توصیه میشود، حداقل به مدت یک سال صبر کنید و سپس برای انجام عمل بینی مجدد اقدام نمایید، تا ورم بینی کاملا از بین برود و مشکلات و نواقص بینی به صورت دقیقتر قابل مشاهده باشد. برای انجام یک عمل خوب و موفقیت آمیز ما به شما پیشنهاد میکنیم، به دنبال پزشکان کاربلد و حاذق مانند دکتر حسینی و دکتر یزدانی باشید. سالها تجربه و تخصص ایشان باعث شده تا بیماران بتوانند نتایج عالی را از جراحی اولیه یا عمل بینی مجدد خود دریافت نمایند.