ورم بینی بعد از عمل امری کاملاً طبیعی است و بروز آن جای هیچگونه نگرانی ندارد، چرا که موقتی است و بعد از چند هفته کاملا رفع خواهد شد! ورم بعد از جراحی بینی به دلیل انجام تغییراتی است، که در بافت و استخوان طی عمل جراحی ایجاد میشود؛ بنابراین بروز آن امری اجتناب ناپذیر و غیر قابل انکار است. با این حال برخی افراد نسبت به بروز ورم در ناحیه بینی بعد از انجام عمل جراحی حساس هستند؛ در نتیجه به دنبال راههای رفع و کاهش آن هستند.
راههای متعددی برای کاهش و برطرف کردن چنین حالتی بعد از عمل جراحی وجود دارد که میتوان از آنها بهره گرفت؛ من جمله کمپرس سرد، مصرف داروهای ضد التهاب با مشورت پزشک، مصرف آب و مایعات به مقدار کافی، اجتناب از مصرف نمک زیاد و ماساژ ملایم بینی طبق توصیه پزشک که در ادامه بیشتر به توضیح آنها میپردازیم.
ورم بینی بعد از عمل چگونه است؟
همانطور که پیشتر نیز ذکر شد ورم بینی بعد از عمل به مرور زمان و به تدریج از بین خواهد رفت. با این حال در روزهای اولیه بعد از انجام جراحی، زیبایی بینی در اثر ورم به شدت تحت تأثیر قرار میگیرد. به نحوی که حالت طبیعی خود را از دست داده و هیچ شباهتی به بینی پیش از عمل ندارد. در این زمان ظاهر بینی تحت عمل قرار گرفته، قرمز، ملتهب، باد کرده و نسبت به لمس بسیار حساس میشود.
در چنین حالتی افرادی که در جریان فرایند انجام جراحی و مراحل بهبودی بینی قرار نگرفتهاند بابت حالت نازیبای بینی خود بسیار نگران میشوند. در خصوص این افراد باید گفت که نگرانی راه چاره نیست و چه بسا ممکن است استرس وضعیت را بدتر کند. بنابراین توصیه ما صبوری کردن و گذراندن دوره نقاهت بدور از استرس و نگرانی است.
علت ورم بینی بعد عمل چیست؟
ورم بینی تحت تأثیر عوامل مختلفی ایجاد میشود. دلیل اصلی، آسیبهای وارد آمده به بافتهای بینی تحت تأثیر فرایند عمل است. در طول فرایند عمل، جراح برای اصلاح نواقص موجود در بینی بافتها و استخوان بینی را دستکاری میکند. در نتیجه آسیبهایی را متوجه بخشهای مختلف بینی میکند. تجمع مایع میان بافتی در بینی از دلایل دیگر باد کردن بینی است که به ورم ثانویه معروف است. زیرا بعد از گذراندن دوران نقاهت بروز میکند و اغلب بهبودی آن چندین ماه طول خواهد کشید.
بهترین روش برای از بین بردن ورم بینی
رایجترین روشی که برای کاهش تورم پیشنهاد میشود، و معمولا هم بهترین روش برای از بین بردن ورم بینی میباشد؛ استفاده از کمپرس سرد در 24 الی 48 ساعت بعد از بروز تورم بینی است! کمپرس سرد باعث کاهش جریان خون به ناحیه مورد نظر و در نتیجه کاهش التهاب و تورم میشود. علت محبوبیت این روش هم، ساده و غیرتهاجمی بودن و در عین حال، تاثیر بسیار بالایش میباشد! برای استفاده از کمپرس سرد:
- یک کیسه یخ یا یک حوله مرطوب و سرد را آماده کنید.
کمپرس را به مدت 15 تا 20 دقیقه روی بینی قرار دهید.
این کار را هر چند ساعت یکبار تکرار کنید.
در صورت نیاز، پس از گذشت 48 ساعت میتوان به جای کمپرس سرد از کمپرس گرم برای تسریع در بهبود استفاده کرد؛ البته، در موارد شدیدتر که ورم به دلیل ضربه یا جراحی ایجاد شده، مشورت با پزشک ضروری است تا از درمانهای دارویی یا جراحی مناسب استفاده شود.
انواع ورم بینی بعد از عمل کدامند؟
ورم انواع بینی بعد از عمل یکی از رایجترین مشکلاتی است که تمامی افراد تحت جراحی آن را تجربه میکنند. ورم ایجاد شده در بینیهای جراحی شده به سه نوع تقسیمبندی میشود که شامل موارد ذیل میباشند:
- ورم فیبروز؛ این نوع ورم یکی از خطرناکترین و مشکل سازترین ورمهایی است که بعد از انجام جراحی ممکن است در بینی ایجاد شود. زیرا ممکن است دائمی باشد و برای همیشه در بینی باقی بماند. نام دیگر این نوع ورم گوشت اضافه است. زیرا در ظاهر بینی حالتی مانند گوشت اضافه ایجاد میشود. یکی از راههای جلوگیری از بروز این نوع ورم دقت در انتخاب جراح است.
- ورم پوست بینی؛ ورم پوستی ایجاد شده بعد از جراحی بینی نوعی واکنش التهابی است که در جهت ترمیم نواحی آسیب دیده بینی رخ میدهد. طی انجام فرآیند عمل بینی، جراح اقدام به جداسازی پوست از اسکلت بینی میکند تا به درستی بتواند بافتهای مختلف بینی را مشاهده کند. بعد از رفع نواقص موجود در اسکلت و غضروف بینی پوست دوباره در جای اولیه خود قرار میگیرد. بنابراین ایجاد ورم در پوست کاملاً طبیعی بوده و دلیل اصلی بروز آن تجمع مایع بین سلولی است. در رابطه با مدت زمان لازم برای بهبودی ورم پوست باید گفت که ورم بینی استخوانی بعد از عمل به سرعت بهبود پیدا میکند. به طوری که بعد از گذشت ۱ الی ۳ ماه تقریباً اثری از ورم در این نوع بینی مشاهده نمیشود. این در حالی است که ورم بینی گوشتی بعد از عمل، به سرعت ورم ایجاد شده در بینی استخوانی بهبود پیدا نمیکند. بنابراین افراد دارای این نوع بینی باید مدت زمان بیشتری را طی کنند تا ورم ایجاد شده در ناحیه بینیشان به کلی رفع شود. البته این افراد بعد از گذشت ۳ ماه از انجام عمل میتوانند شاهد آثار کاهش ورم در بینی خود باشند.
- ورم کاذب؛ ورم کاذب نوع دیگری از ورم است که بعد از انجام جراحی در بینی بروز میکند. ورم کاذب را در اصطلاح پزشکی حافظه بوست میگویند. زیرا به دلیل انجام اعمال جراحی جهت تغییر فرم بینی پوست برای مدت طولانی حتی بعد از بهبودی نیز درگیر عارضه ورم میشود. نکته مهم درباره این نوع ورم طولانی بودن دوره بهبودی آن است. از این رو بینی بعد از گذشت ماهها از انجام جراحی باز هم میتوان حالت ورم و باد را در آن مشاهده کرد.
آیا بعد از عمل بینی استخوان هم ورم میکند؟
بله! بعد رینوپلاستی، ورم استخوان بینی نیز امکان پذیر است؛ چرا که به دلیل آسیب و تحریک بافتهای اطراف استخوانها و غضروفهای بینی، ممکن است استخوان هم ملتهب بشود (بخصوص اگر عمل شامل تغییر شکل یا شکستگی استخوان بینی باشد). ورم در این ناحیه ممکن است باعث شود که بینی بزرگتر از حالت نهایی خود به نظر برسد، اما این ورم به مرور زمان کاهش مییابد.
مراحل کاهش ورم بینی بعد از عمل چگونه است؟
کاهش ورم بینی بعد از عمل طی سه مرحله مهم و اساسی قابل انجام است. این مراحل عبارتند از:
- مرحله اول؛ پیش از شرح اعمالی که در مرحله اول برای کاهش ورم بینی باید انجام شود. باید گفت که به دلیل تغییراتی که طی عمل در بینی رخ میدهد این عضو دچار التهاب شدید میشود. البته شدت ورم بعد از روز سوم به بالاترین میزان خود میرسد. این شدت از تورم تقریباً یک هفته تا ده روز به طول خواهد انجامید. علاوه بر آن در این مدت نواحی اطراف چشمها نیز ممکن است کبود شده و حتی احتمال دارد پلکها نیز دچار تورم شوند. در این حالت برای کاهش ورم ناشی از جراحی و همچنین برای پیشگیری از گسترش آن میتوان اقداماتی را لحاظ کرد. مراجعه به پزشک و مصرف داروهای مناسب و استفاده از کمپرس یخ از جمله اعمالی هستند که در مرحله اول و تنها ساعتی بعد از اتمام جراحی باید در پیش گرفته شوند.
- مرحله دوم؛ مرحله دوم جهت کاهش ورم بینی بعد از جراحی بعد از گذشت ۷ الی ۱۰ روز آغاز میشود. زیرا بعد از طی کردن این مدت زمان پوست از حالت شوک اولیه خارج شده و کم کم شروع به کلاژنسازی میکند. مرحله دوم تقریباً ۶ هفته به طول خواهد انجامید. در طول مدت این ۶ هفته نواحی برش خورده که زخم شدهاند روبه بهبودی میگذارند. در این مرحله لازم است از شیوه چسب زدن به بینی استفاده شود. زیرا چسب به عنوان سدی محکم در برابر کلاژنسازی در فضای مابین استخوان و پوست عمل میکند. در نتیجه از ایجاد بافت ضخیم میان پوست و استخوان جلوگیری میکند. البته در این مرحله ممکن است پزشک داروهایی را برای بیمار تجویز کند که در این صورت استفاده از آنها ضروری است.
- مرحله سوم؛ مرحله سوم کاهش ورم بینی بعد از عمل، مرحلهای مهم و بسیار حساس است. زیرا این مرحله شامل ترمیم کامل بینی میشود و به نوعی طولانیترین مرحله نیز به شمار میآید. اولین حالتی که در این مرحله انجام میشود تجزیه شدن بافت کلاژن اضافی است. کلاژن اضافی در مرحله دوم تولید میشود که لازم است در این مرحله رفع و تجزیه شود. بعد از تجزیه کلاژن بینی بافت نرم و منعطف خود را باز مییابد. در نتیجه ورم کم کم از بین میرود و تقریباً بعد از یک سال این مرحله به پایان میرسد.
برای کاهش ورم بینی بعد از عمل جراحی چه باید کرد؟
جهت کاهش ورم بینی بعد از عمل باید باید یکسری نکات و موارد مهم را رعایت کرد. این نکات عبارتند از:
- استراحت مطلق به مدت ۲۴ ساعت بعد از عمل جراحی
- عدم قرارگیری در معرض نور آفتاب
- عدم قرارگیری در معرض چراغهای حرارتی
- عدم قرارگیری در معرض هر نوع گرما
- پرهیز از مصرف دخانیات، زیرا وجود نیکوتین موجود در سیگار و قلیان سبب تشدید تورم در بینی میشود
- پرهیز از انجام کارهایی که سبب ترشح آدرنالین در بدن شود. زیرا آدرنالین باعث خونریزی و افزایش تورم میشود
- استفاده از کمپرس یخ در ۴۸ ساعت اولیه بعد از انجام عمل
- عدم استفاده از کمپرس یخ بر روی پیشانی
- مصرف مایعات مانند آب و آبمیوه طبیعی
- پرهیز از انجام کارهای سنگین
- پرهیز از خم شدن و چرخاندن بیش از اندازه سر
- مراقبت از بینی در برابر ضربه
- مصرف روزانه آب کرفس و آب آناناس جهت کوتاهتر شدن دوره نقاهت
- استفاده از پماد ضد ورم مانند انواع آنتی بیوتیک
- خوابیدن به پهلو و خودداری از خوابیدن بر روی بینی
بنابراین اگر یکی از دغدغه های اصلی شما هم ورم بینی بعد عمل است، باید این نکته را به خاطر داشته باشید که، رفع ورم به وجود آمده با مراقبتهای بعد از عمل بینی ارتباط مستقیم دارد؛ استفاده درست از کمپرس سرد و گرم، حفظ سر در وضعیت مناسب، داشتن تغذیه سالم، پزهیز از فعالیت های سنگن و همه مواردی که در بالا گفته شد تاثیر بسزایی بر بهبود بافت های آسیب دیده، کاهش ورم بینی و رسیدن به نتیجه دلخواه دارند.
بهترین پماد ضد ورم بینی چیست؟
گاهی اوقات به دستور پزشک، میتوان برای کاهش ورم دماغ بعد از رینوپلاستی، از پمادهای ضد ورم که دارای ترکیبات ضد التهاب و تسکیندهنده هستند، استفاده کرد! بهترین و معروف ترین این پماد ها پماد آرنیکا (Arnica Gel)، پماد ویتامین K، پماد هیدروکورتیزون (Hydrocortisone) و پماد بروملین (Bromelain Cream) هستند.
درمان ورم بینی استخوانی بعد از عمل چگونه است؟
چه اطلاعاتی درباره درمان ورم بینی بعد از عمل دارید؟ ورم بینی استخوانی بعد از عمل چندان شدید نبوده و به سرعت بهبود پیدا میکند. زیرا بینیهای استخوانی دارای پوستی نازک و ظریف و همچنین بافت غضروفی قوی نسبت به بینی گوشتی هستند. با این حال روشهای درمانی مؤثری وجود دارند که ورم در این نوع بینی را به حداقل میرسانند و باعث کوتاهتر شدن دوران نقاهت میشوند. علاوه بر مصرف داروهای تجویز شده از سوی پزشک، استفاده از کمپرس یخ و رعایت نکات مراقبتی در درمان ورم این نوع بینی بسیار مفید و تأثیرگذار هستند. لازم به ذکر است که بینیهای گوشتی به دلیل ضخامت بالا در پوست و انجام اعمال نسبتاً سنگین جراحی دچار ورم بیشتری میشوند.
برای ورم بینی بعد از عمل چه بخوریم؟
مصرف قرص برای کاهش ورم بینی بعد از عمل بهترین گزینه است. علاوه بر آن لازم است روزانه از غذاهای آبکی مانند سوپ رقیق و همچنین آب میوههای طبیعی مانند آب پرتقال، آب سیب، آب آناناس و آب هویج استفاده کرد. همچنین غذاهای کم نمک و کم ادویه نیز در کاهش ورم ناشی از جراحی بینی مفید هستند.
بهطورکلی رژیم غذایی بعد از عمل بینی نقش بسیار مهمی در کاهش ورم ناشی از جراحی دارد؛ به همین دلیل مصرف غذاهای ضد التهاب مثل میوهها، سبزیجات برگ سبز، ماهیهای چرب و آجیل، موجب کاهش التهاب و سریعتر شدن روند بهبودی میشود.البته برای ترمیم بافت های آسیب دیده و تقویت سیستم ایمنی بدن، مصرف پروتئین کافی و ویتامین C نیز بسیار ضروری است. از طرف دیگر، مصرف غذاهای شور، سرخ شده و غذاهای حاوی ادویههای تند، میتواند باعث افزایش ورم و طولانیتر شدن دوره بهبود شما شود. بنابراین، رعایت یک رژیم غذایی متعادل و سالم، نه تنها سلامت عمومی بدن شما را حفظ میکند بلکه می تواند موجب کاهش ورم و بهبودی سریعترشود.
بروز ورم بعد از جراحی بینی به چه عواملی بستگی دارد؟
ایجاد ورم بینی بعد از عمل امری اجتناب ناپذیر است؛ با این حال شدت و ضعف آن به عوامل متعددی بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از:
- مهارت و تجربه بالای پزشک جراح؛ نحوه انجام عمل و نوع تکنیک مورد استفاده توسط جراح تأثیر فوقالعادهای بر میزان ورم بینی بعد از عمل دارند. در واقع هرچه جراح در کار خود مهارت بیشتری داشته باشد و برشهای روی بینی را دقیقتر و ظریفتر بزند میزان تورم در بینی کاهش چشمگیری خواهد داشت. بنابراین میتوان چنین نتیجه گرفت که دانش و تخصص بالای جراح میتواند از بروز عوارضی مانند تورم بعد از عمل بینی کم کند. کلینیک جراحی بینی تهران مطمئنترین کلینیکی است، که در آن عمل بینی توسط جراح متخصص و با تجربه انجام میگیرد. در نتیجه برای جلوگیری از ایجاد ورم بعد از جراحی بینی میتوان به این کلینیک مراجعه کرد.
- میزان تغییرات ایجاد شده در بینی؛ هر چه بینی دارای نواقص بیشتر و شدیدتر باشد و تغییرات ایجاد شده در آن بیشتر باشند. به همان نسبت احتمال ایجاد تورم بعد از عمل در بینی بالاتر میرود. البته عمل جراحی بر روی این نوع بینی با زخمهای بیشتر و در نتیجه تورم بالاتر همراه خواهد بود.
- مراقبتهای بعد از جراحی؛ نکات مراقبتی بعد از عمل بینی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. زیرا رعایت این نکات از بروز ورم بیش از اندازه در بینی پیشگیری میکنند. بنابراین پزشکان به طور جدی بر روی رعایت این نکات تأکید میکنند.
چه چیزی برای ورم بعد از عمل بینی خوب است؟
استفاده از کمپرس سرد، نگهداشتن سر بالا هنگام خواب، و پرهیز از فعالیتهای سنگین، از جمله روشهای مؤثر برای کاهش تورم هستند؛ همچنین، مصرف مایعات کافی و اجتناب از مصرف زیاد نمک میتواند به کنترل ورم کمک کند. پمادهای ضد التهاب و داروهای تجویز شده توسط پزشک نیز نقش مهمی در تسکین ورم ایفا میکنند. در صورتی که به دنبال بهترین جراح برای انجام عمل بینی خود هستید و همزمان از عوارض ناشی از آن واهمه دارید حتماً به کلینیک جراحی بینی تهران مراجعه کنید.
سؤالات رایج برای ورم بینی بعد رینوپلاستی
- ورم بینی استخوانی بعد از عمل چگونه است؟ افراد دارای بینی استخوانی ورم کمتری را بعد از عمل تجربه خواهند کرد؛ زیرا بینی آنها در جریان عمل کمتر در معرض برش و عملیات اصلاحی قرار میگیرد. علاوه بر آن، این افراد دارای پوستی نازک در بینی خود هستند، که همین امر سبب التیام سریعتر آن بعد از عمل میشود.
- بهترین نوع خوراکی برای کاهش ورم بینی بعد از عمل جراحی چیست؟ انواع آبمیوههای طبیعی، غذاهای آبکی و کم نمک و غذاهای غیر فراوری شده بهترین نوع خوراکی برای کاهش ورم بینی به شمار میآیند.