پیج اینستاگرام سامانه نوبت دهی پزشکان زیبایی
لوگو کلینیک سامانه نوبت دهی پزشکان زیبایی
دسته جراحی‌ها

مشکلات حس بویایی بعد از جراحی بینی | روشهای درمان

آخرین بروزرسانی: 31 تیر 1403
بازگشت حس بویایی بعد از عمل بینی
فهرست عناوین

بسیاری از افراد که از فرم و شکل ظاهری بینی خود راضی نیستند برای اصلاح شکل بینی و رفع مشکلات تنفسی مرتبط با آن به جراح زیبایی مراجعه می‌کنند تا تحت جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی قرار بگیرند. جراحی زیبایی بینی می‌تواند برای شما یک بینی جدید و صورت زیبا به ارمغان آورد.

با این وجود نگرانی‌هایی در مورد این جراحی ممکن است وجود داشته باشد. یکی از مهمترین نگرانی‌های افراد بعد از انجام رینوپلاستی بازگشت بویایی بعد از عمل بینی است. در واقع افراد می‌خواهند بدانند آیا بویایی بعد از عمل بینی تغییر می‌کند؟ آیا این می‌تواند بر قدرت چشایی و بویایی افراد تاثیر بگذارد؟ در پاسخ به این سوالات باید گفت هر جراحی می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد و جراحی زیبایی بینی نیز از این قاعده مستثنا نمی‌باشد.

حس بویایی بعد از جراحی بینی ممکن است کمی تغییر پیدا کند؛ البته جای نگرانی نیست؛ زیرا این تغییرات تنها در روزهای ابتدایی بعد از عمل مشاهده خواهند شد و اگر مراقبت‌های بعد از عمل به خوبی رعایت شوند، احتمال بروز چنین عوارضی کم است. از طرفی اگر شما جراحی پیچیده و گسترده‌تری داشته باشید احتمال آسیب به بافت‌های داخلی بینی بیشتر است. به عنوان مثال افرادی که علاوه بر جراحی انحراف با پولیپ بینی می‌خواهند بینی خود را به شکل فانتزی یا عروسکی بسیار کوچک کنند ممکن است در معرض چنین عارضه‌ای قرار بگیرند، زیرا تغییرات بسیاری در غضروف‌ها و ساختار بینی ایجاد می‌شود.

همین باعث می‌شود تا عوارضی همچون تورم و کبودی بعد از عمل افزایش پیدا کند. ورم روی نورون‌های داخل بینی اثر گذاشته و همین موضوع باعث ایجاد اختلال در حس بویایی و تنفس بعد از عمل بینی می‌شود. خوب پس چاره چیست؟ آیا دیگر بعد از عمل بینی حس بویایی من دیگر مانند سابق نخواهد شد؟ نگران نباشید این یک عارضه موقت است. اگر جراحی زیر نظر پزشکان باتجربه و متخصص مانند دکتر حسینی و دکتر یزدانی در کلینیک جراحی زیبایی انجام شود احتمال بروز چنین عوارضی بسیار کم خواهد بود.

در واقع پزشکانی که به خوبی آناتومی بینی را مورد بررسی و آنالیز قرار می‌دهند، تغییرات را با دقت و ظرافت بیشتری انجام می‌دهند تا از آسیب به نورون‌ها، غضروف، استخوان و سایر بافت‌های بینی پیشگیری شود در این صورت از بین رفتن حس بویایی بعد عمل بینی اتفاق نخواهد افتاد. اما تاثیر اشتباهات پزشکی در مشکلات بویایی چقدر است؟ مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی چگونه درمان خواهند شد؟ این مقاله با هدف پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در این زمینه نگارش شده است. پس اگر می‌خواهید در مورد تاثیر جراحی بینی بر بویایی بیشتر بدانید تا انتها ما رو همراهی کنید.

نحوه عملکرد سیستم بویایی چگونه است؟

قبل از اینکه بخواهیم در مورد تاثیر جراحی بینی بر بویایی صحبت کنیم بهتر است در مورد نحوه عملکرد سیستم بویایی بیشتر بدانید تا از تاثیر و چگونگی جراحی روی مشکلات مربوط به بویایی درک بهتری داشته باشید. در واقع برای درک بهتر اینکه چرا فردی ممکن است بعد از رینوپلاستی به طور موقت حس بویایی و چشایی خود را از دست بدهد باید نحوه عملکرد این حواس را کاملا درک کرد.

عصب بویایی بخشی از سیستم عصبی است که حس بویایی را فعال می‌کند. این عصب از مغز به سمت داخل بینی کشیده شده است. عصب بویایی دارای گیرنده‌هایی در مخاط بویایی زیر سقف حفره بینی است. شما از دو طریق می‌توانید بو و رایحه های  مختلف را استنشاق کنید. اول از طریق سوراخ‌های بینی و دوم از طریق یک کانال که سقف گلو را به بینی متصل می‌کند. وقتی که شما غذایی می‌خورید رایحه و عطر غذا از طریق همین کانال به نورون‌های حس بویایی انتقال می‌یابند.

در واقع مولکول‌های موجود در هوا، غذا و… پس از عبور از حفره بینی به پشت گلو می‌رسند و باعث می‌شوند تا جوانه‌های چشایی طعم هر چیزی را بر اساس نوع رایحه و بو تشخیص دهند. به همین دلیل زمانی که سرما می‌خورید و بینی شما پر است یا زمانی که از نوعی آلرژی رنج می‌برید، بوییدن و چشیدن دشوارتر می‌شود. این به دلیل انسداد مجاری هوایی و تاثیر آن برعصب  بویایی است. درست همان اتفاقی که به دلیل تورم و کبودی بعد از جراحی بینی اتفاق می‌افتد.

رینوپلاستی چیست و چگونه بویایی بعد از عمل بینی را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟ 

رینوپلاستی یا همان جراحی زیبایی بینی یکی از محبوب‌ترین جراحی‌های زیبایی و پلاستیک است که باعث می‌شود تا فرم، شکل، حجم و اندازه بینی فرد تغییر کرده و نه تنها ظاهر بینی بلکه چهره فرد نیز جذاب‌تر شود. از طريق رینوپلاستی می‌توان بسیاری از مشکلات زیبایی مربوط به بینی را درمان کرد تا بینی ظاهری صاف و متقارن پیدا کند. رفع برجستگی روی پل بینی، اصلاح عدم تقارن سوراخ‌های بینی، ترمیم نوک بینی بزرگ یا گرد، رفع کجی بینی و اصلاح مشکلات تنفسی همگی از طریق رینوپلاستی امکان‌پذیر هستند. اما تاثیر عمل بینی بر حس بویایی چگونه است؟

چگونه بویایی بعد از عمل بینی تحت تاثیر قرار می‌گیرد؟ 

جراحی زیبایی بینی با ایجاد تغییرات اساسی در ساختار بینی همراه است. به همین دلیل احتمال بروز تورم پس از رینوپلاستی وجود دارد. همین موضوع باعث می‌شود تا مجاری و راه‌های تنفسی ملتهب شده و در نتیجه عبور جریان هوا به داخل بینی کاهش پیدا کند. در نتیجه انسداد راه‌های تنفسی باعث می‌شود تا مولکول‌های بو نتوانند به گیرنده‌های انتهایی عصب بویایی برسند. در نتیجه این گیرنده‌ها قادر نخواهند بود بو را تشخیص دهند. این در نهایت می‌تواند به همان شیوه‌ای که در بالا توضیح داده شد روی حس چشایی تاثیر بگذارد و شما طعم و بوی هر چیزی را به درستی احساس نکنید.

علاه بر موارد گفته شده،یکی دیگر از عوارض احتمالی رینوپلاستی که می تواند بر حس بویایی تاثیر بگذارد، جابجایی غضروف بینی است. در حین عمل بینی، جراح ممکن است برای ایجاد شکل مورد نظر بیمار، غضروف را جابه جا کند یا تراش دهد؛ در اثر این جابجایی مجاری بویایی ممکن است مسدود شود که درنتیجه حس بویایی کاهش پیدا کرده یا به طور کامل از بین می‌رود. هرچند انسداد بویایی ناشی از جابجایی غضروف معمولاً موقتی است و با گذشت زمان و کاهش تورم بعد از عمل، از بین می‌رود، اما در موارد نادر، این عارضه می تواند باعث آسیب دائمی به اعصاب بویایی و از دست رفتن دائمی حس بویایی گردد.

چند روز بعد از عمل بینی حس بویایی برمی‌گردد؟

یکی از سوالات پرتکراری که افراد می‌پرسند، این است که حس بویایی بعد از عمل بینی کی برمی‌گردد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، از دست دادن حس بویایی بعد از عمل بینی موقتی است و به محض پاک شدن مجاری بینی و کاهش تورم، توانایی بویایی و چشایی شما مانند قبل خواهد شد. اینکه چه مدت طول می‌کشد تا مشکلات بویای بعد از جراحی بینی از بین بروند به مراقبت‌های بعد از عمل بستگی دارد.

به طور معمول حدود ۳ تا ۶ هفته بعد رینوپلاستی، حس بویایی بر خواهد گشت و توانایی بویایی و چشایی شما مانند گذشته خواهد شد. با این وجود ممکن است بهبود این شرایط برای برخی افراد طولانی‌تر شده و حدود ۶ ماه تا یک سال به طول بینجامد.

چند روز بعد از عمل بینی حس بویایی برمی‌گردد؟

تاثیر اشتباهات پزشکی در مشکلات حس بویایی بعد از عمل بینی

گاهی ایجاد مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی به دلیل عدم مهارت پزشک اتفاق می‌افتد. پزشکانی که از تجربه و تخصص بالایی برخوردار نباشند به درستی نمی‌توانند تغییرات را روی غضروف و استخوان‌های بینی پیاده سازی نمایند. به عنوان مثال ممکن است بینی کوتاه‌تر از حد طبیعی شود، راه‌های هوایی باریک‌تر شوند، سوراخ‌های بینی بسیار کوچک‌تر از اندازه طبیعی شده یا رگ و عصب بینی دچار صدمه و آسیب شوند. موارد این چنینی می‌توانند باعث خواهند شد خطرات و عوارض حین جراحی و بعد از آن افزایش پیدا کند.

یکی از مهم‌ترین عوارض از دست دادن حس بویایی بعد از عمل بینی است. بنابراین بسیار مهم است که در انتخاب جراح قبل از انجام رینوپلاستی دقت کافی داشته و تحقیقات لازم را انجام دهید تا از سایر خطرات و عوارض بعد جراحی مانند اختلالات تنفسی، سردرد، اختلالات بویایی و چشایی و… در امان باشید شما از طریق نوبت دهی سایت کلینیک جراحی بینی تهران می‌توانید با پزشکان ماهر و مجربی همچون دکتر حسینی و دکتر یزدانی تماس حاصل نمایید و از دانش و مهارت بالای ایشان در زمینه جراحی زیبایی بینی بهره‌مند شوید.

آیا احساس بوی بد در داخل بینی طبیعی است؟ 

بوی بد و نامطبوع در بینی، می‌تواند دیگر تاثیر جراحی بینی بر بویایی باشد. ممکن است در روزهای ابتدایی بعد از جراحی فرد احساس بوی بد یا نامطبوع در بینی خود داشته باشد. به دلیل تورم، خون خشک، مخاط، بسته شدن موقت بینی، پوسته پوسته شدن  بینی، یا حتی علائمی ایجاد عفونت در دستگاه تنفسی فوقانی بوی نامطبوع  در بینی احساس شود. این به ویژه زمانی اتفاق می‌افتد که افراد همزمان با رینوپلاستی به برداشتن پولیپ اقدام کنند. علاوه بر بوی بد بینی، کاهش حس بویایی بعد از عمل پولیپ بینی نیز مشاهده میشود.

 از طرفی استفاده از نخ‌های بخیه نیز در این زمینه مقصر هستند، زیرا این نخ ها زمینه را برای تجمع میکروب‌ها و عفونت‌ها مهیا می‌کنند؛ به عبارت دیگر احساس بوی بد بعد از جراحی، می‌تواند نشان دهنده عفونت بعد از عمل بینی باشد! برای کمک به بهبودی چنین شرایطی در بینی و بازگشت به حالت عادی، پزشک احتمالاً شستشوی سینوس را توصیه می کند. همچنین برای بهبود بویایی بعد از عمل بینی در چنین مواردی ممکن است داروهای آنتی بیوتیک تجویز شده یا شستشو از طریق سرم سالین توصیه شود. ا

اگر فرد قبل از رینوپلاستی دچار مشکلات مربوط به سینوس نیز بوده، جراحی سینوس نیز می‌تواند در بهبود چنین علائمی موثر باشد. البته این نیز یک عارضه موقتی است که حداکثر سه ماه به طول می‌انجامد رعایت مراقبت‌ها و دستورالعمل‌های بعد جراحی می‌تواند به خوبی به بهبود چنین شرایطی کمک کند.

آیا احساس بوی بد در داخل بینی طبیعی است؟ 

جلوگیری از اختلال حس بویایی

برای پیشگیری از هرگونه عارضه‌ای بعد از جراحی بینی مانند اختلال حس بویایی شما باید مراقبت‌های قبل از عمل زیبایی بینی را به خوبی رعایت نمایید. به عنوان مثال:

  • چند هفته قبل از جراحی رژیم غذایی سالمی داشته باشید
  • تمرینات ورزشی مانند پیاده‌روی، دوچرخه سواری و… را به برنامه روزانه خود اضافه کنید
  • سیگار و الکل را کنار بگذارید
  • مایعات بیشتری مصرف کنید
  • در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید با پزشک خود صحبت نمایید. برخی داروها به ویژه داروهای و مکمل‌های حاوی ویتامین e می‌توانند باعث افزایش خونریزی حین و بعد از جراحی شوند و روند بهبودی را به تاخیر بیندازند
  • اگر احساس اضطراب یا نگرانی از جراحی دارید با یک مشاور یا روانشناس صحبت کنید

برای درمان حس بویایی بعد از جراحی بینی چه باید کرد؟

از دست دادن بویای بعد از عمل بینی بسیار آزاردهنده است. به همین دلیل افراد می‌خواهند درباره بازگشت حس بویایی بعد از عمل بینی به سریع‌ترین راهکارهای درمانی دست پیدا کنند. قبل از هر چیز باید به شما بگوییم که برای درمان کاهش حس بویایی بعد از عمل بینی باید کمی صبور باشید. همانطور که گفته شد مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی مربوط به التهاب و تورم بینی است بنابراین اقداماتی که می‌توانند به کاهش التهاب بینی کمک کنند خود بهترین روش برای درمان حس بویایی بعد از عمل بینی هستند. به همین دلیل توصیه می‌شود تا مراقبت‌ها و دستورالعمل‌های زیر را با دقت دنبال کنید. اینها همگی عوامل موثر در بازگشت حس بویایی بعد از جراحی بینی هستند:

  • بعد از جراحی مایعات زیاد بنوشید. هیدرات نگه داشتن بدن می‌تواند با افزایش خونرسانی می‌تواند باعث کاهش ورم بینی بعد از جراحی شود.
  • از فعالیت‌های شدید کاری یا ورزشی که می‌توانند به بینی آسیب برسانند خودداری کنید و در محیط‌های پرخطر و استرس‌زا قرار نگیرید. هرگونه آسیب به بافت بینی جراحی شده می‌تواند شدت و میزان تورم را افزایش دهد و این به معنی تاخیر در برگشت حس بویایی است.
  • از نوشیدن الکل، استعمال سیگار و دخانیات به شدت بپرهیزید. همه این موارد می‌توانند باعث کاهش اکسیژن رسانی به خون شده و ترمیم و بهبود بافت را کندتر کنند.
  • شستشوی بینی با سرم سالن را مطابق دستور پزشک انجام دهید همانطور که گفته شد شستشوی بینی باعث از بین رفتن مخاط، خون خشک شده و پوسته‌های اضافی می‌شود و با باز کردن مجاری تنفسی به خوبی به بازگشت حس بویایی بعد از عمل بینی کمک خواهد کرد.
  • از خوردن غذاهای شور و پر ادویه اجتناب کنید این غذاها می‌توانند التهاب و ورم بینی را بیشتر نمایند.
  • داروهای آنتی بیوتیک را مطابق دستور پزشک به موقع مصرف کنید تا خطر عفونت در بینی کاهش پیدا کند. شما همچنین می‌توانید از کرم‌های آنتی بیوتیک بر روی بخیه‌ها استفاده کنید.
  • قسمت بیرونی بینی را تمیز نگه دارید. برای این منظور از یک دستمال یا حوله خیس گرم استفاده کنید.
  • بعد از جراحی بینی برای کاهش تورم و کبودی در ۴۸ ساعت اول از کمپرس یخ و بعد از آن از کمپرس گرم استفاده نمایید.
  • برای کمک به ترمیم و بهبود بافت‌های جراحی شده بینی در روزهای ابتدایی سوپ مرغ و سبزیجات مصرف کنید.

تغییر در حس بویایی بعد از عمل بینی یکی از عوارضی است،
که ممکن است افراد بعد از تجربه کنند. البته این یک عارضه موقت است که به ندرت اتفاق خواهد افتاد. افرادی که همزمان با رینوپلاستی برای درمان انحراف، سینوس و پولیپ بینی اقدام می‌کنند به دلیل گستردگی جراحی بیشتر در معرض چنین عوارضی قرار دارند. کاهش حس بویایی بعد از جراحی بینی ممکن است به دلیل آسیب عصب بویایی اتفاق بیفتد.

بعد از رینوپلاستی احتمال بروز ورم و کبودی وجود خواهد داشت. ورم بینی می‌تواند باعث انسداد راه‌های هوایی شده و باعث شود تا بو به درستی نتواند به گیرنده‌های حسی داخل بینی انتقال پیدا کند. همچنین عدم مهارت پزشک و آسیب به رگ‌ها و عصب‌های بینی می‌تواند دلیل دیگری برای مشکلات بویایی بعد از جراحی بینی باشد. به همین دلیل ممکن است بوی عطر بعد از عمل بینی مانند گذشته استشمام نشود.

گاهی جراحی زیبایی بینی می‌تواند باعث احساس بوی بد در بینی شود. لخته شدن خون، ایجاد عفونت، پوسته پوسته شدن بینی  و… همگی می‌توانند باعث ایجاد بوی بد بینی شوند. البته این نوع عارضه همانطور که گفته شد موقت است. با رعایت مراقبت‌های بعد از عمل مانند استفاده از سرم سالین، آنتی بیوتیک، رژیم غذایی مناسب و پرهیز از شرایط استرس زا می‌توان تاثیر جراحی بینی بر بویایی را کاهش داد.

نکته مهم دیگر برای به حداقل رساندن عوارض مربوط به حس بویایی بعد از عمل بینی، انجام جراحی نزد پزشکان متخصص و کاربلد همچون دکتر حسینی و دکتر یزدانی است. کارنامه کاری درخشان، انجام عمل‌های زیبایی متعدد و موفقیت آمیز و رضایت بیماران باعث شده تا نام این پزشکان در لیست بهترین‌های جراحی زیبایی قرار بگیرد شما می‌توانید نمونه کارهای ایشان را در سایت کلینیک جراحی بینی تهران و سایت مربوط به این پزشکان مشاهده نمایید.

منابع

  1. https://www.drbaker.com/blog/can-rhinoplasty-affect-taste-and-smell/
  2. https://www.drfurze.com/blog/can-a-rhinoplasty-affect-my-sense-of-smell

مقالات آموزشی مرتبط با این دسته

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *