پیج اینستاگرام سامانه نوبت دهی پزشکان زیبایی
لوگو کلینیک سامانه نوبت دهی پزشکان زیبایی
دسته جراحی‌ها

بیرون زدگی غضروف بینی | علائم، دلایل و راه حل مشکل

آخرین بروزرسانی: 24 تیر 1403
علائم جابجایی غضروف بینی بعد از عمل رینوپلاستی
فهرست عناوین

یکی از نگرانی‌های که ممکن است افراد بعد از جراحی بینی داشته باشند جابجایی غضروف بینی است. در واقع بسیاری از افراد این سوال را می‌پرسند که آیا دررفتگی غضروف بینی بعد رینوپلاستی امکان‌پذیر است؟ در چه صورت بیرون زدگی غضروف بینی بعد از عمل اتفاق خواهد افتاد؟

اگر رینوپلاستی را برای تغییر شکل و ظاهر بینی خود انتخاب کرده‌اید، می‌دانید که انجام این عمل با ایجاد تغییراتی بر روی ساختار استخوانی و غضروفی بینی انجام می‌شود این تغییرات ممکن است به صورت محدود یا گسترده باشند. نوع تغییرات بستگی به مشکلات تنفسی یا نوع فرم و مدلی است که برای بینی انتخاب می‌شود.

برخی افراد با وجود داشتن بینی‌های گوشتی و بزرگ به دنبال مدل فانتزی یا عروسکی هستند، انجام این جراحی برای این دسته از افراد به دلیل غضروف‌های ریز و ضعیفی که دارند با چالش‌های بیشتری همراه است و اگر پزشک مهارت کافی را نداشته باشد، احتمال بیرون زدگی غضروف بینی افزایش پیدا خواهد کرد. البته عامل مهم دیگری که در ایجاد این عارضه تاثیرگذار است، عدم رعایت مراقبت‌های اصولی بعد از انجام عمل رینوپلاستی است.

به همین دلیل به شما توصیه می‌شود قبل از هر چیز به دنبال انتخاب بهترین جراحان زیبایی بینی باشید تا ارزیابی‌های دقیقی از ساختار غضروف و استخوانی بینی شما انجام شده و یک جراحی با ظرافت و دقیق روی بینی شما انجام شود. دکتر حسینی و دکتر یزدانی از چهره‌های شناخته شده در زمینه جراحی زیبایی بینی به شما کمک خواهند کرد تا بدون هیچ گونه عارضه جانبی بتوانید از نتایج رینوپلاستی برای بهبود بینی و زیبایی چهره خود بهره‌مند شوید.

در این مقاله سعی شده تا به یکی از اساسی‌ترین نگرانی‌های شما یعنی جابجایی غضروف بینی بعد از عمل بیشتر پرداخته و دلایل و علائم بروز این عارضه را به صورت مفصل مورد بحث و بررسی قرار دهیم. پس اگر می‌خواهید در این مورد بیشتر بدانید تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.

غضروف بینی کجاست؟ 

قبل از اینکه در مورد جابجایی غضروف بینی صحبت کنیم، بهتر است در مورد غضروف بینی بیشتر بدانید. بینی از غضروف‌های متعددی تشکیل شده است این غضروف‌ها پشتیبانی لازم را از بینی فراهم می‌کنند و عمدتاً از نوع غضروف هیالین می‌باشند.

غضروف هیالین یا غضروف مفصلی در انتهای استخوان‌ها قرار گرفته و حالت لغزنده و صاف دارد. این یک غضروف انعطاف پذیر است که کمک می‌کند، مفاصل به راحتی در کنار یکدیگر قرار بگیرند. بینی از غضروف‌های بزرگ و کوچک یالین تشکیل شده است. قسمت تحتانی بینی از غضروف‌های هیالین تشکیل شده است. آلار جانبی، آلار بزرگ، آلار کوچک و سپتوم غضروفی مهمترین غضروفهای بینی هستند.

غضروفهای‌ جانبی و آلار بزرگ، غضروف‌هایی هستند که بیشترین نقش را در شکل دهی بینی دارند. غضروف‌های بزرگ بخشی از ساختار سوراخ بینی را تشکیل می‌دهند.

غضروف های کوچک آلار از نظر تعداد متفاوت هستند، معمولاً 3 یا 4 در هر طرف وجود دارد و به استخوان فک بالایی متصل می‌باشند.

غضروف‌های جانبی بینی غضروف‌های کوچکی هستند که غضروف‌های بزرگ تشکیل دهنده سوراخ بینی را به یکدیگر متصل می‌کنند. غضروف‌های جانبی ساختاری مثلثی شکل دارند و در زیر استخوان بینی قرار گرفته‌اند.

غضروف سپتوم ساختاری چهار وجهی دارد به همین دلیل به غضروف چهارگوش نیز معروف است. این غضروف سوراخ‌های بینی را از هم جدا می‌کند.

غضروف بینی کجاست؟ 

آیا غضروف بینی قابل تغییر است؟

جراحی زیبایی بینی با هدف تغییر ظاهر بینی و بهبود تنفس یا هر دو این موارد انجام می‌شود. قسمت فوقانی بینی ساختار استخوانی دارد و قسمت تحتانی آن غضروفی می‌باشد. با ایجاد تغییرات در استخوان، غضروف‌، پوست یا هر سه این موارد تغییرات عمده‌ای را در شکل بینی ایجاد کند. در این بین غضروف بینی بیشترین نقش را در ایجاد تغییرات فرم و شکل بینی دارد. بر اساس فرم و مدلی که زیباجو یا بیمار درخواست می‌کند می‌توان غضروف‌ها را با عمل غضروف بینی جابجا کرد.

در برخی موارد نیاز است که غضروف‌های ضعیف برداشته شوند و پیوند غضروفی انجام شود. در کل جابجایی غضروف بینی با هدف حذف یا پیوند غضروف‌ها انجام می‌شود. به عنوان مثال افرادی که بینی گوشتی دارند و می‌خواهند بینی خود را کوچک کرده و نوک آن را به صورت طبیعی یا فانتزی تغییر دهند باید پیوند غضروف نوک بینی انجام دهند تا بتوان غضروف‌های این ناحیه را بعد از برش و شکل دهی در جای خود به خوبی مستحکم نمود.

علت بیرون زدگی غضروف بینی چیست؟

دلایل مختلفی برای جابجایی غضروف بینی بعد از عمل وجود دارد که در زیر به مهم‌ترین آنها می‌پردازیم:

علت بیرون زدگی غضروف بینی چیست؟

عدم مهارت پزشک

شاید بتوان یکی از دلایل اصلی حرکت غضروف بینی بعد از عمل را اشتباه یا قصور پزشکی دانست. عدم آگاهی پزشک از آناتومی دقیق بینی بیمار و اجرای تکنیک‌های پزشکی بدون توجه به ساختار استخوانی و غضروفی بینی می‌تواند عوارضی از جمله جابجایی غضروف سپتوم بینی به همراه داشته باشد. گاهی پزشک بدون توجه به وضعیت غضروف و اسکلتی، بینی را تنها بر اساس خواست و سلیقه زیباجو تغییر می‌دهد. چنین اقدامات غیر تکنیکی میتوانند عوارضی همچون بیرون زدگی غضروف بینی و همراه داشته باشند.

با مراجعه به کلینیک جراحی زیبایی بینی تهران شما می‌توانید در کنار بهترین پزشکان زیبایی و بینی، جراحی بدون عوارض جانبی را تجربه نمایید. برای اطمینان از صحت این ادعا می‌توانید نمونه کار پزشکانی چون دکتر حسین دکتر یزدانی را در این وب سایت مشاهده نمایید.

فشار و ماساژ غیر اصولی بینی

یکی از عوارض جانبی رینوپلاستی ورم بعد از انجام عمل است. برای کمک به بهبود چنین شرایطی ممکن است ماساژ درمانی به بیمار توصیه شود. انجام ماساژ زود هنگام غیر اصولی می‌تواند عوارضی مانند تکان خوردن بینی بعد از عمل به همراه داشته باشد.

زمان ماساژ بینی بعد از عمل با توجه به روند بهبودی بیمار متفاوت است. به طور معمول تا زمانی که استخوان‌ها و غضروف‌ها در جای خود محکم نشده‌اند بیمار نباید هیچ گونه ماساژ یا فشاری را روی بافت‌های جراحی شده ایجاد نماید. دو ماه بعد از رینوپلاستی انجام ماساژ زیر نظر پزشک متخصص مانعی ندارد، به شرط آنکه هیچگونه فشار اضافی به بینی وارد نشود.

عدم رعایت مراقبت‌های اصولی بعد جراحی

یکی از مهم‌ترین دلایلی که می‌تواند باعث ضربه به غضروف بینی بعد از عمل شود، عدم رعایت مراقبت‌های توصیه شده پزشک پس از جراحی است. قرار گرفتن در محیط‌های آسیب‌زا و پر استرس، استفاده از عینک، سقوط و هرگونه صدمه یا آسیبی به بینی می‌تواند باعث جابجایی غضروف بینی شود. بنابراین باید تا ماه‌ها پس از جراحی بسیار مراقب باشید و نکات احتیاطی مانند بالا نگه داشتن سر، خمیازه یا سرفه با دهان باز و… را به خوبی و با دقت رعایت نمایید.

نکته مهم: گاهی ورم غضروفی با جابجایی غضروف بینی اشتباه گرفته می‌شود. همانطور که گفته شد یکی از عوارض جانبی بعد از عمل، ورم بینی است. تورم در ساختار غضروفی و استخوانی بینی رخ می‌دهد و ممکن است فرد احساس کند که جوش خوردن غضروف بینی به درستی انجام نشده یا غضروف از جای خود تکان خورده است. پس اگر هیچگونه علائم یا دردی ندارید بهتر است کمی صبر کنید تا ورم از بین برود در صورت احساس درد یا صدای تق تق در بینی بعد از عمل بهتر است به پزشک مراجعه نمایید تا علت عارض به درستی مشخص شود.

علائم جابجایی غضروف بینی بعد از عمل

بسته به گستردگی، نوع جراحی و تکنیکی که پزشک برای رینوپلاستی اجرا می‌کند ممکن است ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز باشد تا کل بافت بینی در جای خود نسبتاً پایدار و مستحکم شود. با این وجود ممکن است بنا به دلایل گفته شده غضروف و بافت حرکت داده یا تغییر شکل پیدا کنند. برخی از تغییرات مربوط به غضروف ممکن است پس از گذشت یک سال یا بیشتر خود را نشان دهند. اگر به هر دلیلی غضروف بینی بعد از عمل از جای خود تکان خورده یا جابجا شده باشد با علائم زیر همراه خواهد بود:

  • فرو رفتگی یا ناهمواری تیغه بینی بعد از عمل؛
  • تغییر در شکل و فرم بینی؛
  • خونریزی‌های متعدد؛
  • کاهش حس بویایی؛
  • صدا دادن غضروف بینی بعد از عمل؛
  • ایجاد مشکل تنفسی بعد از عمل بینی؛
  • تورم زیاد در بخشی از بینی؛
  • ایجاد کبودی و سیاهی در اطراف بینی و چشم‌ها؛
  • درد استخوان بینی بعد از عمل؛
  • از بین رفتن غضروف بینی؛
  • افزایش مخاط بینی به خصوص هنگامی که قرار گرفتن در معرض محرک‌های آلرژی زا.

یکی از عوارض نادر اما جدی جابجایی غضروف بینی، سردرد بعد از عمل بینی است! با جابجایی غضروف فشار زیادی به اعصاب و سینوس‌های اطراف بینی وارد می‌شود و این فشار می‌تواند منجر به سردردهای شدید و مداوم شود؛ علاوه بر این، التهاب ناشی از جابجایی غضروف و بروز اختلال در عملکرد طبیعی بینی نیز یکی دیگر دلایل داشتن سردردهای مداوم بعد از جراحی بینی است.

برای پیشگیری از بروز چنین علائمی باید مراقبت‌های قبل و بعد از عمل بینی به دقت مورد توجه قرار گیرند. اگر هر کدام از علائم فوق بر کیفیت زندگی شما تاثیر داشته باید بلافاصله برای درمان آن به پزشک مراجعه نمایید. پزشک پس از معاینه و انجام آزمایشات تصویربرداری، علت دقیق تکان خوردن بینی بعد از عمل را تشخیص داده و اقدامات درمانی آغاز خواهد شد گاهی ممکن است نیاز به جراحی مجدد باشد.

مدت زمان جوش خوردن استخوان بینی بعد از عمل

در طی جراحی زیبایی بینی، ممکن است استخوان‌های بینی شکسته می‌شوند تا تراز کردن پشتی بینی و همچنین برداشتن قوز بینی بهتر انجام شود. هنگامی که استخوان‌های بینی برای جابجایی و تغییر شکل بینی شکسته می شوند برای جوش خوردن استخوان بینی بعد از عمل باید حداقل به مدت یک ماه صبر کرد تا اطمینان حاصل شود که تراز دقیق استخوانها و غضروف‌ها در طول جراحی انجام شده است. در پایان عمل از اسپلینت خارجی بینی برای تثبیت استخوانهای بینی در موقعیت جدید استفاده می شود.

ممکن است تعجب کنید که چرا استخوانها با امنیت بیشتری ثابت نمی شوند؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که استخوان‌های بینی قطر حدود ۱ تا ۲ میلی‌متر دارند و بسیار نازک هستند به همین دلیل از طریق پیچ و صفحه نمی‌توان آنها را در جای خود محکم نمود به همین دلیل از یک آتل خارجی برای نگه داشتن و تثبیت استخوان‌ها تا بهبودی کامل استفاده می‌شود. ادغام استخوان‌های بینی در ۴ تا ۶ هفته ابتدایی بعد از جراحی اتفاق می‌افتد. اما بسته به گستردگی جراحی ممکن است زمان بیشتری برای جوش خوردن استخوان‌ها نیاز باشد.

 اگر در طی این مدت فشار یا نیرویی روی استخوانهای بینی وارد شود، ممکن است استخوانها جابجا شده یا منحرف شوند. کج شدن بینی بعد رینوپلاستی عارضه ای نادر است که علت بد فرم شدن بینی بعد از عمل میباشد. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که استخوانهای بینی در مرحله بهبودی به یک طرف کشیده یا فشرده شوند. در نتیجه، اگر استخوان‌های بینی قبل از جوش خوردن در موقعیت جدید تحت فشار قرار بگیرند، ممکن است کج شدن یا بیرون زدن استخوان بینی بعد از عمل به شکلی ناهنجار مشهود شود. احساس تکان خوردن بینی بعد از عمل نیز به همین دلیل است.

جوش خوردن استخوان بینی بعد از عمل

علت درد غضروف بینی بعد عمل

ممکن است بلافاصله پس از انجام رینوپلاستی و با از بین رفتن اثر داروی بیهوشی فرد احساس درد غضروف بینی بعد عمل داشته باشد. این درد به شکل خفیف تا متوسط بوده و اغلب با مسکن‌های بدون نسخه یا داروهای تجویزی قابل کنترل است. اگر تغییر در ساختار بینی به گونه‌ای باشد که باعث جابجایی غضروف بینی به شکل غیر اصولی شود، این ممکن است با درد و ورم غضروف بینی بعد از عمل همراه باشد.

این نکته را در نظر داشته باشید که، درد ناشی از جابجایی غضروف با درد به دلیل عفونت بعد از عمل بینی، متفاوت است! معمولا درصورت عفونت کردن بینی بعد از جراحی علائم دیگری همچون تب، لرز، قرمزی، تورم، گرمی و ترشحات چرکی از بینی را نیز تجربه خواهید کرد. این درد معمولاً شدیدتر و مداوم تر از درد جابجایی غضروف بوده و به مسکن های قوی تری برای رفع آن نیاز دارید.

از طرفی انجام جراحی ممکن است باعث انسداد راه‌های هوایی شده و این با احتقان، فشار سینوسی و در نتیجه درد همراه است. برای کاهش چنین عوارضی بهتر است با نوبت دهی کلینیک جراحی بینی تهران تماس بگیرید تا انجام جراحی زیر نظر پزشکان مجرب و متخصص انجام شده و از عدم جابجایی غضروف داخل بینی بعد از عمل پیشگیری شود.

علت درد غضروف بینی بعد عمل

علت ایجاد غضروف اضافه بعد از عمل بینی

عمل بینی از طریق پیوند غضروف نیز انجام می‌شود و می‌تواند طیف وسیعی از مزایای زیبایی و درمانی را برای بینی و بهبود کلی چهره شما به همراه داشته باشد. غضروف پیوند غضروف طبیعی یا غضروف مصنوعی بینی باعث می‌شود تا بینی متعادل و جذاب‌تر شده، استحکام و دوام بافت‌های بینی بیشتر شده، عملکرد تنفسی بهبود یافته و نتایج زیبایی و درمانی برای طولانی مدت ادامه داشته باشند.

برای پیوند غضروف به شکل طبیعی غضروف از یک ناحیه از بدن مانند لاله گوش و دنده‌ها برداشته می‌شود تا بتواند با تقویت پل بینی به رفع فرورفتگی‌ها و برجستگی‌های روی تیغه بینی کمک کند. از این طریق می‌توان بعد از فرم دادن بینی به سفتی نوک بینی بعد از عمل کمک کرد. گاهی علاوه بر برش و پیوند غضروف ممکن است نیاز به کوچک شدن غضروف بینی بعد از عمل باشد. اگر فرایند جراحی به خوبی انجام نشود جابجایی غضروف بینی یا بیرون زدگی غضروف بینی بعد از عمل مشاهده خواهد شد.

از طرفی بعد از جراحی ممکن است به دلیل آسیب به بافت‌ها، تکثیر سلولی آغاز شود و کلاژن بیشتری برای درمان بافت آسیب دیده ترشح شود. چنانچه میزان تولید کلاژن و تکثیر سلولی بیش از حد طبیعی باشد یک زائده گوشتی مانند یا کلوئید ایجاد خواهد شد. در این صورت بیمار احساس می‌کند که غضروف اضافه بعد از عمل بینی ایجاد شده است. از طرفی افزایش سن نیز می‌تواند باعث از دست دادن خاصیت ارتجاعی بافت‌ها شده و نتایج عمل را تحت تاثیر قرار دهد.

درمان جابجایی غضروف بینی پس از عمل

سخن پایانی

اگر جراحی رینوپلاستی انجام داده‌اید ولی هنوز نگران عوارض بعد از عمل از جمله جابجایی غضروف بینی هستید باید قبل از هر چیز به دنبال انتخاب پزشک متخصص و کار بلد باشید تا عوارض جانبی بعد از جراحی به شدت کاهش پیدا کنند. علاوه بر انتخاب یک جراح خوب رعایت مراقبت‌های اصولی بعد از عمل نیز میتوانند در پیشگیری از بیرون زدگی غضروف بینی بسیار تاثیرگذار باشند. به همین دلیل باید نکات و توصیه‌های پزشک را بعد از جراحی مو به مو اجرا کنید. به عنوان مثال بالا نگه داشتن سر، استفاده از کمپرس یخ، عدم استفاده از عینک، خمیازه کشیدن با دهانه باز و… مانع حرکت غضروف بینی بعد از عمل خواهند شد.

اگر شما برای رسیدن به فرم بینی دلخواه و رفع مشکلات تنفسی، تغییرات اساسی روی غضروف‌های مختلف بینی و استخوان ایجاد نموده‌اید باید برای بهبودی کامل و جوش خوردن همه این بافت‌های استخوانی صبر کنید. حداقل به مدت یک ماه زمان لازم است تا استخوان‌ها و غضروف‌ها در جای خود محکم شود البته بسته به گستردگی جراحی این زمان افزایش پیدا خواهد کرد تا بهبودی کامل صبر کنید. در غیر این صورت ایجاد عوارضی مانند بد شکلی بینی و سایر ناهنجاری‌های مرتبط با بینی باعث خواهند شد تا شما نیاز به جراحی مجدد پیدا کنید.

برای پیشگیری از چنین عوارضی ما به شما انجام عمل نزد بهترین جراحان زیبایی بینی یعنی دکتر حسینی و دکتر یزدانی را پیشنهاد می‌کنیم. برای اطمینان از صحت این ادعا می‌توانید نمونه جراحی‌های انجام شده توسط این پزشکان را در سایت ایشان مشاهده نمایید.

منابع

https://teachmeanatomy.info/head/osteology/nasal-skeleton

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures

https://centreforsurgery.com/cartilage-graft-nose-job

مقالات آموزشی مرتبط با این دسته

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *