اکثر بیماران از عوارض جانبی قابل مشاهده، مانند کبودی و تورم پس از عمل جراحی بینی آگاه هستند. اینها علائم آشکار پس از جراحی زیبایی بینی هستند. علاوه بر این بسیاری از بیماران، گرفتگی و مشکل در تنفس بعد از عمل بینی را گزارش می کنند. مشکل تنفسی بعد از عمل بینی، میتواند تنفس آزادانه از طریق بینی را ناخوشایند یا دشوار کند. همچنین گاه ممکن است؛ علاوه بر تنگی نفس بعد از عمل بینی، عوارضی چون تغییر صدا بعد از جراحی بینی رخ دهد.
همانطور که میدانید در جراحی بینی استخوانها و غضروفها، دستکاری شده تا بینی فرم دلخواه را پیدا کند. برای انجام جراحی فرانسوی یا عمل بینی عروسکی، نیاز به تغییرات بیشتری در ساختار بینی است. در این نوع عمل رینوپلاستی، بینی باریکتر شده، برش غضروف یا پیوند غضروفی نیز انجام خواهد شد. همه این تغییرات میتوانند با عوارضی بعد از عمل، همراه باشند. البته اگر جراحی توسط پزشکان مجرب و کاربلد، همچون دکتر حسینی و دکتر یزدانی انجام شود، احتمال بروز عوارض به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.
با این وجود بعد از هر عمل جراحی، احتمال بروز عوارضی وجود خواهد داشت. کبودی و تورم از مهمترین عوارض بعد از جراحی بینی هستند. ورم بینی، به دلیل تجمع مایع بینسلولی اتفاق میافتد، که این در واقع نوعی واکنش التهابی برای ترمیم بافتهای جراحی شده است. ورم میتواند باعث بسته شدن راه تنفس بعد از عمل بینی شود. در این صورت فرد احساس تنگی نفس یا مشکلات تنفسی بعد رینوپلاستی خواهد داشت.
اما سایر دلایل تنگی نفس بعد از عمل بینی چیست؟ آیا راهکار درمانی برای بهبود تنفس بعد از عمل بینی وجود دارد؟ آیا بعد از جراحی، مشکلات تنفسی کاملاً برطرف خواهند شد؟ در این مقاله ضمن پاسخگویی به این سوالات، همه آنچه را که باید در مورد مشکل تنفسی بعد از عمل بینی بدانید؛ آوردهایم. پس اگر نگران عوارض اینچنینی بعد از عمل هستید؛ به شما پیشنهاد میشود مقاله زیر را با دقت دنبال کنید.
آیا با عمل بینی راه تنفسی باز میشود؟
یکی از مهمترین اهداف جراحی بینی، اصلاح مشکلات ساختاری است، که عملکرد راههای تنفسی را دچار اختلال کردهاند؛ به عنوان مثال افرادی که از پولیپ یا شاخکهای اضافی در بینی رنج میبرند؛ ممکن است با قرار گرفتن در معرض سرما یا هرگونه شرایط آلرژیزا، دچار تنگی نفس شوند. با انجام جراحی بینی، میتوان پولیپ و شاخکهای اضافی را برداشت تا راههای تنفسی بینی باز شوند. جراحی که با هدف بهبود تنفس از طریق اصلاح شاخکهای اضافه بینی انجام میشود؛ عمل توربینوپلاستی نام دارد.
از طرفی کج شدن تیغه بینی یا انحراف تیغه بینی نیز، یکی از دلایل مهم تنگی نفس میباشد، که نیاز به درمان فوری دارد. اگر ترمیم و اصلاح تیغه بینی به درستی انجام شود؛ مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی کاملاً رفع خواهند شد.
با انجام جراحی بینی شما میتوانید مشکلات متعدد بینی را درمان کنید، البته به شرط آنکه جراحی توسط پزشکان ماهر انجام شود. یک پزشک کاربلد بهخوبی میتواند مشکلات ساختاری بینی را تشخیص داده و بهترین تکنیک درمانی را انتخاب نماید، طوری که مجاری تنفسی بعد از عمل آسیب ندیده یا باریک نشوند. در واقع جراحان حرفهای از تکنیکهایی استفاده میکنند که بدون هیچ مشکلی طولانیمدت، شکلدهی ایمن بینی را ممکن میسازد. جراحان باتجربه برای درمان یا تغییر شکل بینی به جای برداشتن تعداد زیادی غضروف، بر تغییر موقعیت ساختارهای مختلف بینی تمرکز میکنند. این کار برای جلوگیری از مشکلات تنفسی در طولانی مدت انجام خواهد شد. HOW LONG UNTIL MY BREATHING IS NORMAL AFTER RHINOPLASTY?
جهت دریافت مشاوره رایگان و رزرو نوبت عمل زیبایی فرم زیر را کامل کنید
با سلام خدمت زیباجویان عزیز با توجه به شلوغی مطب پزشکان و عدم امکان نوبتدهی آنلاین لطفا اطلاعات بالا را کامل نمائید تا همکاران ما در کمتر از 24 ساعت جهت مشاور رایگان و رزرو نوبت با شما تماس بگیرند.
آیا مشکل تنفس بعد از عمل بینی طبیعی است؟
تنفس از طریق بینی بعد از رینوپلاستی ممکن است به مدت یک هفته دشوار باشد. بهطور معمول پس از گذشت 1 تا 3 هفته از عمل، تنفس طبیعی از طریق بینی شروع خواهد شد. تنفس بینی طی هفتههای بعد، بهبود مییابد و بهطور کلی یک تا دو ماه پس از جراحی، به حالت عادی بازمیگردد. با این حال، در موارد نادر برخی بیماران ممکن است؛ برای چند ماه دچار احتقان بینی شوند.
اگر قبل از عمل جراحی بینی، به دلیل انحراف زیاد تیغه بینی از مشکلات تنفسی رنج میبردهاید؛ با انجام عمل «سپتوپلاستی» راحتتر میتوانید نفس بکشید. بیمارانی که عمل سپتوپلاستی یا عمل «رینو سپتوپلاستی» انجام میدهند؛ یک تا دو ماه بعد از عمل تنفس طبیعی و بدون مشکل خواهند داشت.
دلایل موقت در مشکل تنفس بعد از عمل بینی
همانطور که گفته شد؛ برخی افراد بعد از انجام جراحی بینی، مشکلات تنفسی را تجربه میکنند. دلایل مختلفی برای بروز این نوع مشکلات وجود دارد. در ادامه، به برخی از مهمترین دلایل ایجاد مشکل تنفسی بعد از عمل بینی، اشاره شده است.
کوچک و باریک کردن بیش از اندازه بینی
گاهی انتظارات غیرواقعبینانه بیمار، در تنگی نفس بعد از عمل بینی تاثیرگذار است. بیمارانی که به دنبال تغییرات اساسی، روی بینی خود هستند و این کار را بدون توجه به آناتومی و وضعیت ساختاری بینی خود انجام میدهند نیز، در معرض خطر تنگی تنفس قرار دارند. باریک کردن یا کوچک کردن بیش از اندازه سوراخهای بینی، باعث ایجاد اختلال در مسیر عبور جریان هوا شده و بیمار، تنفس سختتری خواهد داشت.
رعایت نکردن مراقبتهای اصولی
عدم رعایت مراقبتهای اصولی بعد از جراحی نیز، از دلایل دیگر برای ایجاد مشکلات تنفسی است. این کار، به ویژه برای بیمارانی که پیوند غضروفی یا استخوانی انجام میدهند؛ اهمیت دارد. هرگونه فشار یا آسیب ناگهانی به ساختار تازه جراحی شده، میتواند باعث جابجایی غضروفها و استخوانها شده و مجاری تنفسی را، دچار انسداد نماید. برای پیشگیری از تنگی تنفس بعد از عمل بینی، موارد زیر را مورد توجه قرار دهید:
- از قرار گرفتن در محیطهای استرسزا دوری کنید.
- از انجام تمرینات ورزشی تا زمانی که پزشک اجازه نداده، خودداری نمایید.
- هنگام عطسه و فین کردن مراقب باشید.
- از خوردن مواد غذایی خیلی سفت و ترد اجتناب کنید.
- هنگام مسواک زدن مراقب باشید، تا فشار زیادی به فک و دندانهای بالایی وارد نشود.
تورم
ورم یکی از عوارض شایع جراحی بینی است. ورم میتواند باعث تنگ شدن دیوارههای داخلی بینی شده و مجاری تنفسی را تحت تاثیر قرار دهد. در این صورت تنفس بعد از عمل بینی با سختی بیشتری همراه خواهد بود. استفاده از کمپرس یخ یا سرد تا حد زیادی میتواند، به کاهش ورم کمک کند. بنابراین به بیماران توصیه میشود بعد از جراحی بینی به مدت ۴۸ ساعت از کمپرس یخ استفاده کرده و سپس از کمپرس گرم استفاده کنند تا ورم بینی سریعتر فروکش نماید.
وجود مخاط
بعد از جراحی وجود ترشحات و مخاط و حتی مقدار جزئی، خونریزی طبیعی است؛ اما به دلیل پانسمان بعد جراحی، خروج این ترشحات به خوبی انجام نمیگیرد. همین موضوع میتواند، باعث انسداد مجاری تنفسی شود. پزشکان برای بهبود این شرایط شستشوی بینی از را توصیه میکنند. شستشوی بینی از طریق سرم نرمال «سالین» خواهد بود. به برخی بیماران توصیه میشود؛ روزانه چند بار شستشوی بینی را انجام دهند تا مخاط، لختههای خون و سایر ترشحات از بینی پاک شده و تنفس بهتر انجام شود.
برداشتن بخش زیادی از بافت غضروفی بینی
یکی دیگر از دلایل تنگی تنفس بعد از عمل بینی، برش و خارج کردن بیش از اندازه غضروفهای بینی است. این امر باعث میشود تا دیوارههای جانبی بینی، هنگام نفس کشیدن بسیار به هم نزدیک شده و مسیر عبور هوا و تنفس را، دچار انسداد کنند. البته با جراحی اصلاحی بینی، میتوان این مشکل را برطرف کرد. ممکن است نیاز به پیوند غضروفی مصنوعی یا طبیعی باشد.
عفونت
یکی از خطرات جدی پس از هر نوع جراحی، عفونت بعد از عمل بینی است! عفونت میتواند منجر به بروز مشکلاتی مانند درد، تورم و حتی انسداد مجاری تنفسی شود. رعایت دقیق دستورالعملهای پزشکی، استفاده از داروهای آنتیبیوتیک تجویز شده و حفظ بهداشت ناحیه جراحی، از مهمترین اقداماتی هستند که میتوانند از بروز عفونت جلوگیری کنند. همچنین، در صورت مشاهده علائم عفونت مانند تب، قرمزی یا ترشحات غیرعادی، باید بلافاصله با پزشک تماس گرفت.
اگر مراقبتهای بعد از عمل بینی به صورت صحیح رعایت نشوند یا آنتی بیوتیکها به درستی مصرف نشوند، عفونت اتفاق میافتد. این مشکل میتواند با تورم و التهاب نیز همراه باشد و این به معنی تنگ شدن مسیر هوایی بینی است؛ به همین دلیل توصیه میشود تمام داروهای تجویزی پزشک را به موقع و سر ساعت مصرف کنید.
واکنش به داروها
مصرف یا قطع برخی داروها میتواند؛ با واکنشهای آلرژیک همراه باشد. اگر به دلیل مشکلات سینوسی یا آلرژیک، اقدام به جراحی بینی نمودهاید؛ ممکن است تا زمان بهبودی، قطع داروها برای شما مشکلاتی مانند تنگی نفس به همراه داشته باشد. بنابراین قبل از انجام جراحی، در مورد نوع داروهایی که مصرف میکنید؛ با پزشک خود صحبت نمایید تا در صورت لزوم، داروهای جدید جایگزین کند یا اقدامات درمانی دیگری را برای شما پیشنهاد نماید.
خونریزی بینی
مشکل در تنفس بعد از عمل بینی، میتواند ناشی از ایجاد لختههای خون خشک شده درون حفرههای بینی باشد. زمانی که تغییرات اساسی بر روی سپتوم بینی ایجاد میشود؛ بافت بینی ممکن است آسیب دیده و خونریزی اتفاق بیفتد. خونریزی شدید میتواند با ایجاد لخته در حفره بینی همراه باشد. خشک شدن این لختهها میتوانند، تا زمان پاکسازی کامل، نفس کشیدن بعد از عمل بینی را سخت کند.
انواع عملهای همزمان با جراحی بینی
اگر همزمان با جراحی زیبایی بینی، جراحی سانترال لب، جراحی فک، جراحی چانه و… انجام داده باشید، زمان بهبودی و دوران نقاهت شما، افزایش پیدا خواهد کرد و این به معنی رفع دیرتر ورم بینی است و باعث میشود؛ مشکلات تنفس بعد از عمل بینی برای مدت طولانیتری ادامه داشته باشد.
استفاده از تامپون بینی
تامپون در واقع نوعی پانسمان بینی است، که مانع خروج ترشحات بینی میشود. پزشک برای نرم و چرب کردن داخل بینی تامپون را با پماد آغشته میکند و در طی چند روز اول برای جذب ترشحات در بینی بیمار قرار میدهد. استفاده از تامپون میتواند؛ تنفس بعد از عمل بینی را با مشکل مواجه کند. در واقع افرادی که از تامپون استفاده میکنند؛ باید تنفس با دهان بعد از عمل بینی انجام دهند. البته امروزه استفاده از تامپون چندان رایج نیست و عمل بینی بدون تامپون رواج دارد و بیشتر از اسپلینت بینی استفاده میشود و تامپون در برخی موارد، برای افراد با شرایط خاص مورد استفاده قرار میگیرد. (ncbi.nlm.nih.gov) Risks and complications in rhinoplasty
مشکل تنفسی بعد از عمل بینی تا کی ادامه دارد؟
همانطور که گفته شد؛ مشکلات تنفس بعد از عمل بینی موقتی است و افراد میتوانند؛ پس از گذشت ۲ الی ۳ هفته بدون هیچ مشکلی، مانند قبل تنفس داشته باشند. مشکلات تنفسی در افراد مختلف متفاوت است و بستگی به میزان و گستردگی جراحی، ویژگیهای جسمی فرد، سن مناسب عمل بینی و میزان التهاب و تورم دارد. اگر غضروفها و بافتهای بینی، دچار تغییرات گستردهای شده باشند؛ میزان التهاب بیشتر خواهد بود.
البته اگر مراقبتهای بعد از عمل به خوبی انجام شوند؛ التهاب، تورم بافتها و غضروفهای جراحی شده، کاهش پیدا کرده و مشکلات تنفسی بعد از عمل نیز، سریعتر بهبود مییابند. در طی دوران نقاهت و بهبودی، استفاده از کمپرس یخ، بالا نگه داشتن سر، عدم استعمال سیگار و دخانیات، هیدراته ماندن و رعایت بایدها و نبایدهای رژیم غذایی بعد از عمل بینی، همگی کمک میکنند تا بهبودی سریعتر حاصل شده و مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی کامل رفع شوند.
مشکلات رایج تنفسی بعد از عمل بینی کدامند؟
در برخی موارد، به دلیل عدم رعایت مراقبتهای اصولی بعد از عمل، ممکن است مشکلاتی در تنفس بعد از عمل بینی بیمار به وجود آید. در زیر به مهمترین این موارد اشاره شده است:
- تنگی نفس؛ زمانی که جراحی به صورت اصولی انجام نشده باشد؛ تیغه بینی ممکن است به دیوارههای جانبی بینی، چسبیده و مانع ترمیم درست برشها و زخمها شود. در این حالت، چسبندگی بینی ایجاد شده و فرد، احساس تنگی نفس خواهد داشت. البته همانطور که گفته شد؛ برداشتن بیش از اندازه غضروفها، کوچک و باریک کردن بینی و ورم، همگی میتواند در این زمینه مقصر باشند.
- سوت کشیدن بینی بعد از عمل بینی؛ گاهی گرفتگی بینی باعث میشود، تا هنگام عبور جریان هوا، صدای سوت هنگام تنفس شنیده شود. دلیل اصلی بروز این مشکل سوراخ شدن تیغه بینی است، که باعث میشود عبور هوا از مجاری تنفسی، با مشکل مواجه شده و صدای سوت شنیده شود. از طرفی تغییرات دما و رطوبت نیز، میتواند بینی تازه جراحی شده را تحت تاثیر قرار داده و ایجاد نوساناتی، در عبور جریان هوا به بینی شده و صدای سوت، هنگام تنفس بعد از عمل بینی شنیده شود.
- گرفتگی و احتقان بینی؛ ورم و انسداد راههای هوایی، مهمترین دلیل گرفتگی و احتقان بینی است. در این صورت، بیمار احساس پری در بینی خواهد داشت. زمانی که گرفتگی بینی دارید؛ از فین کردن خودداری کنید؛ زیرا این کار میتواند به بافتهای تازه جراحی شده آسیب وارد کند.
بویایی بعد از عمل بینی
یکی دیگر از نگرانیهای بیماران پس از جراحی بینی، تغییر در حس بویایی است. بویایی بعد از عمل بینی ممکن است به دلیل تورم و التهابات داخلی بینی موقتاً دچار اختلال شود. با کاهش تورم و بهبودی کامل بافتها، حس بویایی معمولاً به حالت طبیعی بازمیگردد. پزشکان توصیه میکنند که بیماران در دوران نقاهت از مصرف دخانیات و مواجهه با مواد شیمیایی قوی خودداری کنند تا روند بهبودی سریعتر و بهتر پیش برود.
جابجایی غضروف بینی
یکی از مشکلاتی که ممکن است پس از جراحی بینی رخ دهد، جابجایی غضروف بینی است؛ این مسئله میتواند بر روی تنفس بیمار تاثیر منفی بگذارد و مشکلاتی مانند انسداد مجاری تنفسی را به وجود آورد. جراحان بینی با استفاده از تکنیکهای خاص سعی میکنند از جابجایی غضروفها جلوگیری کنند، اما در برخی موارد نیاز به اقدامات ترمیمی پس از جراحی وجود دارد تا عملکرد طبیعی تنفس بازگردد.
آیا مشکلات نفس کشیدن بعد از عمل بینی خطرناک است؟
تنفس بعد از عمل بینی، بنا به دلایل ذکر شده ممکن است دچار مشکل شود. این اتفاق، احساس ناراحتی برای بیمار به همراه خواهد داشت و آزاردهنده است. برای رفع مشکلات تنفسی، باید کمی به خود زمان بدهید؛ چون این مشکلات موقتی هستند. رعایت مراقبتهای بعد از عمل، مصرف فیبر، سبزیجات و غذاهای ضد التهابی کمک میکنند، تا ورم بینی کاهش پیدا کرده و بیمار بتواند بهتر نفس بکشد.
مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی، میتواند سطح اکسیژن خون را پایین آورده و این، به ویژه برای بیمارانی که از آسم و بیماریهای قلبی رنج میبرند؛ میتواند آزاردهنده باشد. اگر بعد از گذشت چند هفته، همچنان از تنگی نفس رنج میبرید؛ برای تشخیص علت و درمان، به پزشک خود مراجعه نمایید. گاهی ممکن است لازم به انجام جراحی بینی ترمیمی باشد.
درمان تنگی نفس بعد از عمل بینی
همانطور که پیش از این گفته شد؛ مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی، بهطور کلی، موقتی هستند. با وجود این، برای کاهش عوارض این مشکلات و درمان تنگی نفس بعد از عمل بینی، اقدامات زیر را انجام دهید:
- از اسپری بینی استفاده کنید؛ استفاده از اسپری سالن یا سرم شستشو کمک میکند، تا آلودگیهای داخل بینی، ترشحات و خون خشک شده، بهخوبی پاکسازی شوند و تنفس بعد از عمل بینی راحتتر شود. البته شستشو با اسپری بینی، باید مطابق دستور پزشک باشد.
- از کمپرس یخ استفاده نمایید؛ در مواردی که تنگی نفس بعد از عمل بینی طبیعی یا فانتزی، به دلیل التهاب بعد از رینوپلاستی باشد؛ استفاده از کمپرس یخ میتواند به کاهش ورم، کمک کرده و احتقان بینی سریعتر درمان شود.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید؛ انواع غذاهای سالم، مواد پروتئینی، آبمیوهها، سبزیجات و میوه بعد از عمل بینی باعث میشوند، تا بافتهای بینی مواد مغذی جهت ترمیم و بهبودی خود را دریافت کنند. در این صورت، التهاب کاهش پیدا کرده و تنگی نفس رفع خواهد شد.
- هنگام خواب سر خود را بالا نگه دارید؛ برای خوابیدن از دو یا سه بالش کوچک استفاده کنید، تا سر شما بالاتر از بدنتان قرار بگیرد. احساس احتقان و گرفتگی بینی کاهش پیدا خواهد کرد و شما، بهتر میتوانید نفس بکشید.
- هیدراته بمانید؛ مصرف مایعات، باعث خونرسانی بهتر و ترمیم سریعتر زخمها میشود. این کار، روند بهبودی را سرعت خواهد داد؛ در نتیجه بیمار بهتر نفس خواهد کشید.
- به فکر انجام جراحی بینی ترمیمی باشید؛ زمانی که اقدامات خانگی و مراقبتهای تجویز شده، به درمان مشکل تنفسی بعد از عمل بینی کمک نکرد؛ باید برای تشخیص علت، به پزشک مراجعه کنید. اگر برداشت غضروفهای اضافی، عامل اصلی تنفس بد باشد؛ نیاز به جراحی ترمیمی و اصلاح مشکلات جراحی اولیه خواهد بود.
مشکلات تنفسی بعد از عمل بینی، از دیگر عوارض جراحی زیبایی بینی میباشند، که ممکن است عملکرد روزانه فرد را با مشکل مواجه کند. البته تنگی نفس بعد از رینوپلاستی، طبیعی است و ممکن است؛ حدود ۱ تا ۳ هفته ادامه داشته باشد. مهمترین علت تنگی نفس، تجمع مخاط، خونریزی بینی، استفاده از تامپون، واکنش به داروها، باریک کردن راههای هوایی، کوچک کردن بیش از اندازه بینی و برداشتن زیاد غضروف است.
رعایت مراقبتهای بعد از جراحی کمک میکند، تا ترمیم زخمها و بافتها سرعت بیشتری پیدا کرده و مشکلات تنفس بعد از عمل بینی، سریعتر درمان شوند. رعایت مراقبتهای اصولی بعد از جراحی، مانند هیدراته نگه داشتن بدن، استفاده از کمپرس یخ، بالا نگه داشتن سر، داشتن رژیم غذایی سالم و… همگی کمک میکنند، تا مشکلات تنفسی سریعتر حل شوند.
اگر با وجود تمام مراقبتهایی که انجام میدهید؛ باز هم احساس مشکل در تنفس بعد از عمل بینی دارید؛ باید برای انجام جراحی بینی ترمیمی برای رفع تنگی نفس بعد از عمل بینی، اقدام نمایید. باید بدانید که انتخاب جراحان مجرب و متخصص، در زمینه جراحی زیبایی بینی اهمیت دارد؛ زیرا باعث میشود تا بروز عوارضی مانند مشکل تنفسی بعد از عمل بینی، به شدت کاهش پیدا کند. شما با انجام عمل زیبایی بینی نزد دکتر حسینی و دکتر یزدانی، میتوانید یک عمل عالی و موفقیتآمیز با حداقل عوارض جانبی را تجربه کنید.
2 دیدگاه دربارهٔ «تنفس بعد از عمل بینی؛ مشکلات و درمان آنها»
بعد از عمل بینی هنوز مشکل تنفسی دارم و واقعاً نگرانم. میخواستم بدونم مشکل تنفسی بعد از عمل بینی تا کی ادامه داره؟ آیا این وضعیت طبیعی هست یا باید نگران عوارض جدیتری باشم؟
مشکل تنفسی پس از عمل بینی معمولاً به دلیل تورم و تغییرات در بافتها ایجاد میشود و میتواند بین ۱ تا ۳ هفته ادامه داشته باشد. این وضعیت عموماً طبیعی است و با کاهش تورم به تدریج بهبود مییابد. اگر این مشکل به مدت بیشتری ادامه داشت یا شدت آن افزایش یافت، حتماً باید با پزشک خود تماس بگیرید تا بررسیهای لازم انجام شود.