عمل سپتوپلاستی

عمل سپتوپلاستی

یک روش جراحی برای برطرف کردن انحراف سپتوم بینی، عمل سپتوپلاستی است. سپتوم بینی، غضروفی است که دو حفره بینی را از یکدیگر جدا می‌کند. هرگاه سپتوم دچار انحراف شود، تقارن حفره‌های بینی به هم می‌خورد؛ در نتیجه مشکلات تنفسی عدیده‌ای برای فرد، در پی خواهد داشت. عمل سپتوپلاستی با اصلاح موقعیت سپتوم بینی، مشکلات تنفسی را برطرف می‌سازد. در عمل جراحی سپتوپلاستی، پزشک جراح بینی، سپتوم را در موقعیت صحیح خود قرار می‌دهد. به همین دلیل، در حین جراحی ممکن است لازم باشد، قسمت‌هایی از تیغه بینی برش خورده یا برداشته شود.

سپتوپلاستی یک پروسه جراحی، به منظور درمان انحراف تیغه بینی یا تیغه بینی شکسته‌شده است. این جراحی باعث بهبود ورود هوا، به را‌ه هوایی شده و تنفس بیمار را بهتر می‌کند. سپتوپلاستی یک پروسه سرپایی است؛ به معنی اینکه بیمار در روز جراحی مرخص خواهد شد. تورم ناشی از این جراحی، دو تا سه روز طول می‌کشد؛ اما ممکن است بهبودی نهایی سه ماه زمان ببرد.

از مزایای عمل سپتوپلاستی می‌توان، به بهبود تنفس اشاره کرد. همچنین درمان انحراف سپتوم، به زیبایی بینی و تناسب آن با اجزای دیگر چهره، کمک خواهد کرد. در صورتی که علاوه بر انحراف سپتوم، مشکلات ظاهری دیگری در ساختار بینی وجود داشته باشد؛ انجام رینوپلاستی همزمان با سپتوپلاستی، امکان‌پذیر خواهد بود. در ادامه این مقاله، به بررسی جزئیات مربوط به عمل سپتوپلاستی می‌پردازیم. همچنین، خواهیم دید که تفاوت رینوپلاستی با سپتوپلاستی در چیست.

عمل سپتوپلاستی چیست؟

سپتوم بینی غضروفی است که حفره‌های بینی را از یکدیگر جدا می‌کند. در حالت استاندارد حفره‌های بینی با یکدیگر متقارن هستند. با این حال، گاهی به صورت ژنتیکی یا در اثر آسیب و ضربه، سپتوم بینی به یک سمت متمایل‌تر است. این ناهنجاری تحت عنوان انحراف سپتوم شناخته می‌شود. منحرف شدن سپتوم از حالت اصلی آن، تقارن بین حفره‌های بینی را از بین خواهد برد. در نتیجه مشکلات ظاهری و تنفسی برای شخص ایجاد می‌گردد.

عمل سپتوپلاستی یکی از روش‌های جراحی بینی، برای رفع انحراف سپتوم است. در این جراحی، پزشک جراح بینی با ایجاد برش در نواحی اطراف سپتوم، این غضروف را به جای اصلی خود باز می‌گرداند. در واقع، هدف از عمل سپتوپلاستی، قرار دادن تیغه بینی دقیقا در وسط بینی است. نتیجه جراحی سپتوپلاستی، در نهایت باعث بهبود ظاهر بینی و افزایش کیفیت تنفس خواهد شد.

علت انجام جراحی سپتوپلاستی چیست؟

انحراف سپتوم بینی به دلایل متعددی می‌تواند رخ دهد. در بسیاری از موارد، انحراف تیغه‌های بینی به صورت ژنتیکی یا مادرزادی به وجود می‌آید. با این حال، انحراف سپتوم بینی بر اثر آسیب و ضربه نیز به وجود می‌آید. صدمات ناشی از ورزش‌های تماسی، دعوا و جدل و تصادفات رانندگی می‌توانند عامل انحراف سپتوم بینی باشند. در همه موارد، انجام عمل سپتوپلاستی به رفع انحراف سپتوم بینی کمک می‌کند.

علت انجام سپتوپلاستی چیست؟

انجام عمل سپتوم بینی تنها در مواردی، که انحراف سپتوم مشکلات بزرگی ایجاد کند، ضروری است؛ زیرا انحراف سپتوم شدید می‌تواند، عوارض زیر را به وجود آورد:

  • مشکلات تنفسی مخصوصا تنفس از طریق بینی؛
  • عفونت‌های سینوسی؛
  • احساس خشکی در یکی از سوراخ‌های بینی؛
  • خروپف یا تنفس بلند در زمان خوابیدن؛
  • راحتی در تنفس تنها از یک طرف بینی؛
  • احساس گرفتگی یا فشار در بینی.

افرادی که دچار انحراف شدید سپتوم بینی هستند؛ ممکن است احساس درد نیز داشته باشند. چنانچه افراد به طور مکرر، دچار عفونت‌های سینوسی یا خونریزی از بینی می‌شوند؛ باید حتما به یک پزشک جراح بینی معتبر مراجعه کنند. معمولا در چنین مواردی، انجام عمل سپتوپلاستی مشکل شخص را برطرف خواهد کرد.

در نظر داشته باشید که وجود هرگونه اختلال در تنفس می‌تواند، کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد؛ زیرا تنفس نادرست، مانع از اکسیژن‌رسانی صحیح به اندام‌های حیاتی بدن می‌گردد. این موضوع در نهایت می‌تواند، به ایجاد بیماری‌های جدی مانند بیماری‌های قلب و عروق منجر شود.

آیا سپتوپلاستی یک جراحی بزرگ است؟

خیر؛ سپتوپلاستی یک جراحی کوچک با حداقل عوارض می‌باشد. ریکاوری این جراحی دو تا سه روز، طول کشیده و نهایتا به یک هفته استراحت نیاز دارد. جراحی سپتوپلاستی، مانند تمامی جراحی‌های دیگر با ریسک خونریزی، عفونت و بی‌حسی همراه است.

چه افرادی به عمل جراحی سپتوپلاستی نیاز دارند؟

افراد، با تیغه بین آسیب‌دیده به جراحی سپتوپلاستی نیاز خواهند داشت. همچنین سپتوپلاستی به افراد زیر نیز توصیه می‌شود:

  • خارج‌کردن پولیپ بینی؛
  • درمان سینوزیت مزمن؛
  • درمان خونریزی بینی مکرر؛
  • درمان سایر شرایطی که انسداد بینی ایجاد کرده‌اند.

چه افرادی به سپتو پلاستی نیاز دارند؟

اگرچه عمل جراحی سپتوپلاستی به تنهایی قابل انجام است؛ اما معمولا همراه با «عمل توربینوپلاستی» توصیه می‌شود. در طی توربینوپلاستی، جراح سایز بافت نرم در اطراف استخوان مخروطی بینی را کاهش می‌دهد. سپتوپلاستی به طور رایج، در بزرگسالان و نوجوانان انجام می‌شود. انجام جراحی سپتوپلاستی در کودکان رایج نیست؛ اما در صورت نیاز می‌توان آن را انجام داد.

عمل سپتوم بینی چقدر رایج است؟

مطابق آمارهای منتشره در زمینه میزان عمل‌های جراحی بینی، سپتوپلاستی یکی از رایج‌ترین اعمال انجام‌شده، توسط متخصصین گوش و حلق و بینی است؛ به عنوان مثال، سالانه در حدود 260000 جراحی سپتوپلاستی، در ایالات متحده آمریکا انجام می‌شود.

قبل از جراحی سپتوپلاستی چه اتفاقی خواهد افتاد؟

قبل از انجام جراحی سپتوپلاستی، بیمار به پزشک مراجعه می‌کند و پزشک راهنمایی‌هایی را در اختیار بیمار خواهد گذاشت، که عمل به آنها توسط بیمار ضروری است. لازم است تا بیمار، داروهای مصرفی خود اعم از تجویز‌شده، بدون نسخه و گیاهی را به پزشک اطلاع دهد. بیمار باید مدتی قبل از جراحی، داروهایی که با انعقاد خون تداخل دارند؛ مثل ایبوبروفن، آسپیرین و … را قطع نماید. همچنین بیمار، باید تاریخچه بیماری‌های خود را به پزشک اطلاع دهد.

نحوه انجام عمل سپتوپلاستی چگونه است؟

انتخاب نوع بیهوشی برای جراحی سپتوپلاستی، به میزان پیچیدگی عمل بستگی دارد. با این حال، برای انجام عمل سپتوپلاستی معمولا لازم است، بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گیرد. بیهوشی عمومی عمدتا از طریق استنشاق ماده بیهوشی یا تزریق وریدی آن انجام می‌گیرد.

نحوه انجام عمل سپتوپلاستی چگونه است؟

طریقه جراحی سپتوپلاستی

برای انجام عمل سپتوپلاستی، جراح برش‌های ظریفی را در یک طرف بینی ایجاد می‌کند. این برش‌ها دسترسی به سپتوم بینی را راحت‌تر خواهد کرد. پس از آن لازم است، غشای مخاطی که وظیفه حفاظت از سپتوم را به عهده دارد، برداشته شود. در نهایت سپتوم در موقعیت صحیح خود قرار خواهد گرفت.

البته ممکن است در حین عمل سپتوپلاستی، پیچیدگی‌هایی نیز وجود داشته باشد؛ برای مثال، گاهی در هنگام جابجا کردن و تغییر موقعیت سپتوم، قطعات اضافی مانع از این کار می‌گردند. به این معنا که وجود استخوان و غضروف اضافی در محل سپتوم، می‌تواند مشکل ساز باشد. در چنین مواردی، پزشک جراح ابتدا باید بافت‌های اضافی را برداشته، سپس موقعیت سپتوم را تصحیح کند. در نهایت، غشای مخاطی محافظ سپتوم، به محل اولیه خود باز می‌گردد. برای اینکه سپتوم در محل جدید خود ثابت نگه داشته شود، پزشک باید از بخیه استفاده کند. البته تشخیص اینکه آیا بیمار به بخیه نیاز دارد یا خیر به عهده پزشک جراح خواهد بود.

مدت زمان عمل جراحی سپتوپلاستی

عمل سپتوپلاستی، در حدود 60 تا 180 دقیقه زمان لازم دارد. میزان پیچیدگی‌های جراحی و وضعیت بیمار می‌تواند در مدت زمان عمل سپتوپلاستی تاثیر گذار باشد.

چگونه برای انجام عمل جراحی سپتوپلاستی آماده شویم؟

برای انجام عمل سپتوپلاستی لازم است، به دنبال یک پزشک جراح معتبر، ماهر و متخصص باشید. تحقیق درباره پزشک جراح بینی بسیار اهمیت دارد؛ زیرا بخش مهمی از نتیجه جراحی سپتوپلاستی به توانایی‌های پزشک جراح مربوط می‌شود. اگر برای یافتن پزشک جراح بینی مورد اعتماد، با مشکل مواجه هستید؛ می‌توانید از تیم کلینیک جراحی بینی تهران کمک بگیرید؛ زیرا مسلما آشنایی با همه پزشکان جراح بینی در تهران، برای شما مقدور نیست؛ اما می‌توانید برای انتخاب بهترین‌ها، به کلینیک جراحی بینی تهران مراجعه کنید.

پس از مراجعه به پزشک خود، عکس‌هایی از بینی شما تهیه می‌شود. طبق این عکس‌ها میزان اصلاحات مورد نیاز و پیچیدگی‌های جراحی، تا حدودی بررسی می‌گردد. در جلسه مشاوره درباره سوابق پزشکی، بیماری‌های زمینه‌ای، جراحی‌های گذشته و مواردی از این قبیل با پزشک خود صحبت کنید. در نهایت، پزشک جراح بینی از شما درخواست می‌کند، تا آزمایش‌هایی را برای قبل از جراحی خود انجام دهید. نتیجه این آزمایش‌ها، تعیین‌کننده وضعیت بیمار و میزان آمادگی وی، برای جراحی خواهد بود.

مراقبت‌های قبل از عمل سپتوپلاستی شامل چه مواردی است؟

عمل سپتوپلاستی نیز، مانند هر نوع جراحی دیگری به مراقبت‌های اولیه نیاز دارد؛ برای مثال، افرادی که داروهای رقیق‌کننده خون مانند آسپرین یا ایبوپروفن مصرف می‌کنند؛ باید مصرف این داروها را تا مدتی بعد از جراحی قطع نمایند. در غیر این صورت، احتمال خونریزی در حین جراحی و کبودی پس از آن، افزایش پیدا می‌کند. البته درباره قطع مصرف یا تغییر میزان دوز مصرفی خود، با پزشکتان مشورت نمایید.

برای افرادی که عمل سپتوپلاستی را تحت بیهوشی عمومی انجام می‌دهند؛ لازم است از نیمه شب قبل از جراحی چیزی نخورند؛ زیرا گاهی ممکن است، حالت تهوع ناشی از بیهوشی ایجاد گردد. در نتیجه، در صورت پر بودن معده، امکان استفراغ و خفگی وجود دارد. از چند روز قبل از عمل جراحی سپتوپلاستی، از مصرف سیگار و مشروبات الکلی خودداری کنید؛ زیرا مصرف سیگار و نیکوتین می‌تواند دوره نقاهت جراحی را افزایش دهند. همچنین مصرف الکل، باعث بالا بردن احتمال خونریزی حین جراحی خواهد شد.

مراقبت‌های بعد از جراحی سپتوپلاستی چگونه اند؟

پس از عمل سپتوپلاستی، بیمار باید مدت زمان مشخصی را در اتاق ریکاوری به سر ببرد. این بازه زمانی، برای افراد مختلف متفاوت است. با این حال، جراحی معمولا بین ۲ تا ۳ ساعت به طول می‌انجامد. بیهوشی عمومی، باعث احساس گیجی و خواب آلودگی، بعد از عمل سپتوپلاستی می‌شود. بنابراین برای بازگشت به خانه بهتر است، از یکی از اعضای خانواده خود کمک بگیرید.

پانسمان‌هایی که پزشک برای کنترل خونریزی، در بینی شما قرار داده است، یک هفته پس از جراحی برداشته می‌شود. در این بازه زمانی می‌توانید، داروهای ضد درد تجویز شده توسط پزشک را مصرف کنید. فعالیت‌های بدنی و ورزش‌های تخصصی خود را، تا چند هفته پس از جراحی محدود نمایید. مواردی مانند دویدن، بلند کردن وزنه، ورزش‌های شدید و ورزش‌های تماسی، می‌توانند نتیجه جراحی را تحت تاثیر قرار دهند. همچنین، این فعالیت‌ها فشار خون شما را بیشتر کرده و خونریزی شدید را در پی خواهد داشت.

مصرف غذاهای نرم، میزان فشار وارد بر محل جراحی را کاهش می‌دهد؛ در نتیجه سپتوم اصلاح شده، در جای خود حفظ خواهد شد. برای بهبودی سریع‌تر لازم است، در هنگام خواب سر خود را بالاتر از قفسه سینه قرار دهید. این کار به کاهش تورم ناشی از جراحی کمک خواهد کرد. تا چند روز پس از جراحی سپتوپلاستی بینی، خود را باد نکنید. همچنین از لباس‌های جلو باز استفاده کنید. پوشیدن لباس از سر، به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

عوارض عمل سپتوپلاستی کدامند؟

انتخاب جراح ماهر و معتبر در کاهش عوارض عمل سپتوپلاستی اهمیت بسیاری دارد. در واقع، هرچه تجربه پزشک در زمینه انجام جراحی بینی بیشتر باشد؛ دقت و ظرافت وی در حین جراحی بیشتر خواهد بود. به همین دلیل بهتر است، نهایت دقت را در انتخاب پزشک خود بخرج دهید.

وجود برخی عوارض ناشی از عمل سپتوپلاستی طبیعی است. مواردی مانند کبودی، تورم و احساس درد، از جمله عوارض معمول عمل سپتوپلاستی به حساب می‌آیند؛ اما برخی عوارض نیاز به پیگیری بیشتری دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • خونریزی بیش از حد از بینی؛
  • تداوم علائم مانند مسدود شدن بینی؛
  • کاهش حس بویایی؛
  • ایجاد حفره در سپتوم بینی؛
  • تغییر شکل بینی؛
  • وجود لخته خون در فضای بینی، که نیاز به تخلیه شدن دارد؛
  • احساس بی‌حسی موقتی، در لثه بالایی، دندان‌ها یا خود بینی.

وجود یک یا چند مورد از عوارض بالا، به پیگیری‌های جدی نیاز دارد. گاهی ممکن است برای رفع این عوارض، بیمار به جراحی مجدد نیاز پیدا کند. بهتر است پیش از انجام عمل سپتوپلاستی، درباره میزان و پیچیدگی عوارض احتمالی، با پزشک جراح خود صحبت نمایید.

تفاوت رینوپلاستی با سپتوپلاستی در چیست؟

جراحی بینی یک اصطلاح عامیانه، برای انواع عمل‌های جراحی در ناحیه بینی است. در مواردی که هدف از جراحی بینی، اصلاح وضعیت ظاهری آن است؛ جراحی بینی از نوع «رینوپلاستی» است؛ اما اگر جراحی بینی، با هدف اصلاح ساختار داخلی بینی انجام گیرد؛ جراحی بینی از نوع سپتوپلاستی خواهد بود. در واقع، سپتوپلاستی عمدتا برای رفع مشکلات تنفسی انجام می‌شود. به این ترتیب تفاوت رینوپلاستی با سپتوپلاستی، به نتیجه حاصل از این جراحی‌ها بستگی دارد.

تفاوت رینوپلاستی با سپتوپلاستی درچیست؟

عمل جراحی سپتورینوپلاستی ترکیبی از عمل رینوپلاستی با سپتوپلاستی است؛ به این معنا که در طول عمل جراحی سپتورینوپلاستی، مشکلات تنفسی و مشکلات ظاهری بینی شخص، به طور همزمان برطرف می‌گردند.

به طور کلی، در طول عمل رینوپلاستی، اندازه، شکل بینی و مدل آن می‌تواند، به طور کامل تغییر کند؛ اما در جراحی سپتوپلاستی، مواردی مانند انحراف سپتوم بینی و گرفتگی مجاری هوایی بینی، برطرف خواهند شد. حال اگر این تغییرات در حین یک جراحی یکتا انجام گیرد، جراحی سپتورینوپلاستی خواهیم داشت.

چگونه بهترین جراح را برای عمل سپتوپلاستی انتخاب کنیم؟

زمانی می‌توان به یک جراح بینی، برای انجام عمل جراحی سپتوپلاستی اعتماد کرد، که تحقیقات کافی درباره او انجام داده باشید. برای انتخاب بهترین جراح سپتوپلاستی بینی، می‌توانید عکس‌های مربوط به قبل و بعد بیماران وی را مشاهده کنید. از سوی دیگر، صحبت با بیماران قبلی وی، می‌تواند شما را درباره کیفیت کار و میزان پیگیری جراح، آگاه سازد.

البته بررسی همه این موارد، درباره همه جراحان بینی امری دشوار است؛ بنابراین ممکن است کمک گرفتن از یک مرجع آگاه، در این زمینه مناسب‌تر باشد. تیم کلینیک جراحی بینی تهران، یکی از معتبرترین منابع، برای انتخاب بهترین پزشک جراح سپتوپلاستی هستند؛ زیرا اعضای این تیم به دنبال آن هستند تا بهترین پزشکان جراح را، به بیماران معرفی نمایند. از این رو، تمامی مراحل یاد شده را انجام داده و بهترین جراحان را، مطابق نیاز بیماران به آن‌ها معرفی خواهند کرد. برای ارتباط با کلینیک جراحی بینی تهران، می­‌توانید به قسمت تماس با ما مراجعه نمایید.

منابع

  1. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/septoplasty/about/pac-20384670
  2. https://www.healthline.com/health/septoplasty
عکس دکتر یزدانی جراح بینی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و استاد بیمارستان فوق تخصصی گوش حلق و بینی کشور

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات آموزشی
عمل هایپر نچرال بینی
دانشنامه رینوپلاستی طبیعی

عمل هایپر نچرال بینی چیست؟       

آیا حتماً برای انجام جراحی هایپر نچرال بینی لازم است، که بینی کوچک شود؟ آیا بدون تغییر اندازه و سایز بینی، می‌توان جراحی را انجام

عمل بینی طبیعی نوک گرد
دانشنامه رینوپلاستی طبیعی

عمل بینی طبیعی نوک گرد چطور انجام می شود؟

تکنیک‌های مختلفی در رینوپلاستی وجود دارد، که افراد بنا بر وضعیت جسمی یا سلیقه و علاقه‌مندی خود، آنها را انتخاب می‌کنند. یکی از این تکنیک

عمل بینی طبیعی مردانه
دانشنامه رینوپلاستی طبیعی

عمل بینی طبیعی مردانه چگونه است؟

یکی از محبوب‌ترین روش‌های جراحی پلاستیک میان آقایان، عمل بینی طبیعی مردانه است، که سالانه تعداد زیادی از آقایان نسبت به انجام آن اقدام می‌کنند؛