راه رفتن بعد از عمل بینی موضوعی بحث برانگیز است که به یک سؤال بسیار مهم برای متقاضیان انجام عمل انواع بینی تبدیل شده است. راه رفتن و حرکت بعد از انجام جراحی بینی و یا عدم حرکت بعد از این نوع جراحی جزء موارد مراقبتی بعد از عمل بشمار میآید. افرادی که برای جراحی بینی اقدام میکنند باید نکات مراقبتی بعد از جراحی را موبه مو اجرا کنند. زیرا چه جراحی را با هدف درمانی و چه با هدف زیبایی انجام دهند رعایت این نکات امری اجتناب ناپذیر است.
رعایت نکات و دستورالعملهای بعد از عمل جراحی سبب میشود تا نتیجه عمل با موفقیت بیشتری همراه باشد. همچنین افراد تحت عمل از عوارض ناشی از جراحی مانند ورم بینی بعد از عمل، کبودی، خونریزی و جابجایی غضروف بینی درامان خواهند ماند. بنابراین سعی میکنیم در این مقاله حدالمقدور به بررسی کامل این موضوع پرداخته و آن را از ابعاد مختلف مورد مطالعه قرار دهیم.
آیا راه رفتن بعد از عمل بینی خوب است؟
یکی از جنبههای حیاتی در مراقبتهای بعد از عمل بینی، شروع فعالیتهای فیزیکی به صورت تدریجی است؛ راه رفتن بعد از عمل بینی به عنوان یک فعالیت سبک و کمخطر، میتواند به بهبود گردش خون و کاهش تورم کمک کند. البته باید توجه داشت که فعالیتهای سنگین و ورزشهای شدید باید حداقل تا چند هفته پس از عمل محدود شوند تا از هرگونه آسیب و افزایش تورم جلوگیری شود.
بسیاری از پزشکان راه رفتن بعد از عمل بینی را مفید میدانند؛ زیرا معتقدند راه رفتن از لخته شدن خون جلوگیری میکند. با این حال پیاده روی سریع و یا دویدن در هفتههای نخست بعد از عمل نه تنها مفید نخواهد بود. بلکه باعث بروز عوارض خطرناکی در افراد میشود. در صورت اصرار بیمار برای پیاده روی باید نکات مهمی مورد توجه قرار بگیرند. نکته اول عدم راه رفتن در مسافتهای طولانی و با سرعت بالا است. زیرا ممکن است سبب خونریزی و باز شدن بخیهها و اختلال در تنفس شود. مورد مهم بعدی پرهیز از خم کردن سر در هنگام پیاده روی است. زیرا خم کردن سر سبب وارد آمدن فشار بیشتری به بافتهای جراحی شده میشود.
علاوه بر آن لازم است فردی که عمل رینوپلاستی را انجام داده است در زمان پیاده روی بعد از عمل بینی مستقیماً به روبرو نگاه کند. همچنین بهتر است از راه رفتن بعد از عمل بینی در مسیرهای شلوغ خود داری کند. در این صورت خود را در برابر آسیبهای احتمالی حفظ خواهد کرد. در نهایت باید خاطر نشان کرد که حمل هر نوع وسیله مانند کیف دستی، کوله پشتی و غیره میتواند خطرناک باشد. به همین دلیل لازم است از حمل اجسام سنگین و نیمه سنگین در زمان راه رفتن خودداری کرد.
آیا بعد از عمل بینی میشود راه رفت؟
در خصوص راه رفتن بعد از عمل بینی باید گفت که افرادی که تحت عمل جراحی بینی قرار میگیرند تا ۴۸ ساعت باید در بیحرکتی و استراحت مطلق به سر ببرند. استراحت مطلق در این مدت برای انواع جراحی بینی اعم از عمل بینی استخوانی، عمل بینی گوشتی، عمل رینوپلاستی، عمل پولیپ بینی، عمل انحراف بینی بدون زیبایی و عمل جابجایی غضروف بینی صدق میکند.
بنابراین در جواب این پرسش مهم که آیا میتوان بعد از انجام جراحی بینی راه رفت؟ باید گفت که بله میتوان اما اگر منظور راه رفتن در ساعت اولیه بعد از عمل است. باید بدانید که این کار عوارض جدی برای بیمار در پی خواهد داشت. از طرفی بیمار طی ساعات و حتی ۲۴ ساعت بعد از عمل تحت تأثیر داروی بیهوشی و فرایند عمل قادر به راه رفتن نیست.
برای ورزش بعد از عمل بینی چه باید کرد؟
نه تنها راه رفتن بعد از عمل بینی بلکه ورزش و حتی پیاده روی بعد از این نوع جراحی در روزهای اولیه غیر ممکن است؛ زیرا ورزش بعد از عمل بینی احتمال بروز عوارض جدی در بیمار را به شدت بالا میبرد. با این حال برای مدت طولانی بیمار از انجام ورزش منع نخواهد شد. بلکه میتواند در شرایط و موقعیت کنترل شده به انجام ورزشهای سبک، مانند پیاده روی آرام مبادرت کند.
انجام ورزش بعد عمل بینی باید با احتیاط باشد. تنها ورزشی که بعد از انجام این نوع عمل، میتواند برای بیمار مفید باشد و هیچگونه عوارضی در پی نداشته باشد؛ پیادهروی آرام است. بنابراین اگر پیاده روی را به عنوان یک ورزش در نظر میگیرید؛ میتوانید طبق دستور ذیل، به عنوان ورزش بعد عمل بینی، برای انجام آن اقدام کنید:
- ورزش هفته اول بعد از عمل بینی؛ در هفته اول بعد از عمل میتوان روزی سه دقیقه اقدام به راه رفتن کرد. البته این نکته را باید مورد توجه قرار داد که راه رفتن را باید از روز سوم بعد از جراحی بینی آغاز کرد. زیرا در ۴۸ ساعت اولیه هر نوع حرکت حتی پیاده روی برای چند دقیقه میتواند خطرناک باشد.
- هفته دوم بعد از عمل بینی؛ بعد از هفته اول و با آغاز هفته دوم بعد از عمل میتوان در طول روز نیم ساعت پیاده روی کرد. البته نه به صورت مستمر و پشت سر هم، بلکه باید ۳۰ دقیقه را به سه تایم ۱۰ دقیقهای تقسیم کرد و در طول روز سه بار و با فاصله زمانی مشخص اقدام به پیاده روی کرد.
- هفته سوم ورزش بعد از عمل جراحی بینی؛ در هفته سوم میتوان زمان راه رفتن را به روزی سه بار و هر بار ۱۵ دقیقه افزایش داد. البته نباید فراموش کرد که پیاده روی باید آرام و بدون وارد کردن فشار به خود باشد.
- ورزش هفته چهارم بعد از عمل بینی؛ با وارد شدن به هفته چهارم بعد از عمل بینی میتوان روزانه ۴ بار و هر بار ۱۵ دقیقه پیاده روی را در برنامه روزانه خود لحاظ کرد. بسیاری از پزشکان در هفته چهارم اجازه انجام سایر ورزشهای سبک را برای بیماران خود صادر میکنند. با این حال در صورت مبادرت به انجام سایر ورزشهای دیگر بهتر است با پزشک مشورت شود.
- هفته پنجم بعد از جراحی عمل بینی؛ در هفته پنجم بعد از جراحی بیمار میتواند زمان بیشتری به پیاده روی روزانه خود اختصاص دهد و در مسافتهای طولانیتر راه برود.
- ورزش هفته ششم پس از عمل بینی؛ با آغاز هفته ششم بعد از عمل جراحی بینی میتوان به سرعت پیاده روی خود اضافه کرد. همچنین میتوان سایر ورزشهای دیگر را نیز انجام داد. انجام ورزش بعد از عمل بینی زمانی باید به حالت عادی برگردد که تمامی زخمها و عوارض از جمله ورم بینی بعد از عمل بهبود پیدا کرده باشند.
توجه به ورزش بعد از عمل بینی نیز بسیار مهم است؛ در روزهای اول پس از جراحی، فعالیتهای شدید ورزشی ممنوع است و بیمار باید به آرامی و با مراقبت، به انجام فعالیتهای سبک مانند راه رفتن بعد از عمل بینی بپردازد. این تمرینات سبک نه تنها به بهبود حال عمومی بیمار کمک میکنند بلکه از عوارض احتمالی مانند چسبندگی یا تورم بیش از حد جلوگیری میکنند.
راه رفتن بعد از عمل جراحی بینی چه عوارضی دارد؟
پیش از بحث در خصوص عوارض راه رفتن بعد از عمل بینی لازم است عنوان شود. نه تنها پیاده روی بلکه انجام هر نوع فعالیت غیر اصولی دیگری بعد از جراحی بینی عوارضی را به دنبال دارد. در واقع بدن در روزهای اول بعد از جراحی تحت تأثیر مراحل عمل قرار دارد. در نتیجه هر نوع فعالیتی از جمله راه رفتن تأثیر مستقیمی بر عملکرد بدن میگذارد. بنابراین تمام اندامها و بخشهای بدن بعد از جراحی بینی به ریکاوری و بهبودی نیاز دارند. در این صورت اگر راه رفتن بعد جراحی بینی بدون ملاحظه و با سرعت انجام شود قطعاً عوارضی جدی و خطرناک در پی خواهد داشت.
در چنین حالتی عوارض راه رفتن بعد از عمل بینی بیشمار و شدید خواهند بود. خطرناکترین این عوارض شامل بالارفتن فشار خون و افزایش ضربان قلب هستند. از دیگر عوارض راه رفتن بعد از این نوع جراحی خونریزی، التهاب، باز شدن بخیهها، ورم بینی بعد عمل، وخیم شدن وضعیت زخمها و ایجاد عفونت در زخمها و باز شدن مجدد برشها میباشند.
علاوه بر آن راه رفتن ممکن است باعث زمین خوردن فرد و یا برخورد اجسام به بینی شود که این خود باعث ایجاد عوارضی بسیار جدی در بینی میشوند. زیرا وارد شدن هرگونه آسیب یا جراحتی به بینی بعد از عمل نتایج جراحی را به شدت تحت تأثیر قرار میدهند. حتی ممکن است بیمار به انجام عمل ترمیمی نیاز پیدا کند.
در نشستن و راه رفتن بعد از عمل بینی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
موارد زیادی وجود دارند که پزشکان و جراحان آن را به عنوان نکات مراقبتی به افرادی که تحت عمل بینی قرار گرفتهاند توصیه میکنند. مهمترین نکته درباره راه رفتن بعد از عمل بینی که بسیار بر مد نظر قرار دادن آن تأکید میشود عدم سرعت است. راه رفتن آرام و کوتاه نه تنها عوارضی به دنبال ندارد. بلکه باعث بهبود برخی علائم مانند کاهش ورم پاها به دلیل عدم تحرک میشود.
در رابطه با نحوه نشستن بعد از عمل بینی نیز باید گفت که قرار گرفتن به شکلی که سر در حالت تعادل باشد بهترین شیوه نشستن برای افرادی است که بینی خود را جراحی کردهاند. در واقع در زمان نشستن سر باید به نحوی قرار بگیرد که به طرفین و یا به سمت پایین خم نشود. حتی گاهی توصیه میشود سر را نسبتاً بالا و کمی به عقب متمایل کرد. زیرا در این حالت تنفس راحتتر انجام شده و از بروز خونریزی و یا ترشح در مخاط بینی جلوگیری میشود.
به طور کلی رعایت نکات مراقبتی در رابطه با نوع نشستن و راه رفتن باعث کاهش عوارض راه رفتن بعد از عمل بینی میشود. بیمارانی که تحت عمل جراحی بینی قرار گرفتهاند تقریباً یک ماه و نیم زمان نیاز دارند تا استخوانهای بینیشان روند بهبودی را طی کنند و کاملاً التیام پیدا کنند. در این بازه زمانی لازم است از راه رفتن سریع، نشستن غیر اصولی و خم و راست کردنهای مکرر سر و بدن خود داری کنند.
آیا راه رفتن بعد از عمل بینی باعث ورم و التهاب میشود؟
هر نوع جراحی بینی اعم از درمانی یا زیبایی باعث ایجاد ورم و التهاب در بینی و بخشهایی از صورت میشود. بنابراین مشاهده ورم بینی بعد از عمل امری کاملاً طبیعی است. مشکل اما زمانی بروز میکند که ورم و التهاب به صورت غیر طبیعی بروز کرده و مدت زمانی طولانی بیمار با این علائم درگیر باشد. یکی از دلایل ایجاد ورم بیش از اندازه و طولانی مدت در بینی راه رفتن است. راه رفتنهای طولانی مدت و سریع که سبب تحریک بافتهای عمل شده شوند بیشک ورم در بینی را تشدید میکنند.
سؤالات متداول ورزش بعد از عمل بینی
- چند ساعت بعد از عمل بینی میتوان راه رفتن را از سر گرفت؟ تقریباً ۴۸ ساعت بعد از اتمام پروسه جراحی بینی میتوان به آرامی اقدام به راه رفتن کرد.
- عوارض راه رفتن بعد از عمل جراحی بینی چیست؟ راه رفتن زود هنگام و سریع عوارض جدی مانند خونریزی، ورم، درد، افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب را به دنبال دارند.
- برای ورزش بعد عمل بینی باید چگونه عمل کرد؟ ورزش بعد جراحی بینی، شامل پیاده روی آرام و کوتاه مدت میشود. بنابراین از همان هفته اول بعد از عمل میتوان ورزش را در قالب راه رفتن آغاز کرد و به تدریج به زمان و مسافت آن اضافه کرد.
راه رفتن بعد از عمل بینی اگر بر اساس توصیه پزشکان انجام بگیرد؛
نه تنها ضرری ندارد بلکه میتواند به عنوان ورزش بعد از عمل بینی، مفید واقع شود. بنابراین افرادی که اقدام به انجام جراحی بینی کردهاند؛ میتوانند بدون ترس و نگرانی روزی چندین دقیقه پیاده روی آهسته داشته باشند. کلینیک جراحی بینی تهران یکی از تخصصیترین کلینیکهای کشور است. این کلینیک علاوه بر به کارگیری تکنیکهای برتر برای انجام جراحی بینی اقدام به آگاهسازی بیماران از عوارض و مشکلات احتمالی بعد از عمل میکنند.
در کل یکی از نکات بعد از عمل بینی که باید به آن توجه شود، شروع آرام فعالیتهای فیزیکی مانند راه رفتن است؛ این فعالیتها به تسریع فرآیند بهبود کمک میکنند و خطر ایجاد لختههای خون را کاهش میدهند. در عین حال، بیمار باید از فعالیتهای سنگین که ممکن است باعث ضربه یا فشار به بینی شود، خودداری کند.