تامپون بینی چیست و چرا گذاشته می شود؟

تامپون بینی چیست و چرا گذاشته می‌شود؟

جراحی زیبایی بینی یا همان رینوپلاستی، یکی از جراحی‌های زیبایی و پلاستیک رایج و پرطرفدار است، که افراد از آن برای رفع نواقص بینی و بهبود ظاهر بینی و چهره خود بهره می‌برند. اگر شما هم قصد انجام این جراحی را داشته باشید؛ به‌طور حتم در مورد تکنیک‌های جراحی، روند بهبودی، دوره نقاهت این عمل و… پرس‌وجو کرده‌اید. مراجعه به سایت‌های معتبر پزشکی، از جمله سایت کلینیک جراحی بینی تهران، پرس‌وجو از افرادی که این جراحی را انجام داده‌اند؛ خواندن نظرات کاربران در فضای مجازی و مشاوره با پزشکان حاذق و مجرب، مانند دکتر حسینی و دکتر یزدانی، همگی به شما کمک می‌کند تا در مورد رینوپلاستی اطلاعات بیشتری کسب کنید.

در مسیر جستجو ممکن است نام «تامپون بینی» (Nasal Tampon) به گوش شما خورده باشد. تامپون بینی چیست؟ و چرا باید از آن بعد از جراحی بینی استفاده کرد؟ تامپون بینی (بانداژ بینی) در واقع یک باند یا گاز استریل فشرده‌شده و پنبه‌ای است، که برای جذب ترشحات در روزهای نخستین بعد از جراحی، از آن استفاده می‌شود. این وسیله کمک می‌کند، تا ترشحات خشک شده و بیمار بهتر تنفس بکشد.

آیا همه افراد نیاز به استفاده از تامپون دارند؟ حتماً بعد از جراحی بینی نیاز به تامپون است؟ عمل بینی با تامپون بهتر است یا بدون تامپون؟ اگر سوالات این‌چنینی، دغدغه ذهنی شما بعد از جراحی بینی است؛ نگران نباشید. در اینجا ما همه آنچه را که باید در مورد استفاده از تامپون بینی بدانید؛ آورده‌ایم تا شما با خیالی آسوده و با اطمینان، برای انجام جراحی اقدام نمایید. پس تا انتها به خواندن ادامه دهید.

تامپون بینی چیست؟ 

تامپون بینی یا پکینگ بینی یک روش عالی، برای جلوگیری از خونریزی و نشت ترشحات بعد جراحی بینی است. تامپون از جنس پنبه یا گاز استریل است، که به پماد ضدعفونی‌کننده مانند «تتراسایکلین» آغشته شده تا به‌راحتی داخل بینی قرار بگیرد. تامپون انواع مختلفی دارد، که به شکل‌های مختلف از جنس فوم، گاز یا پنبه‌ ساخته می‌شوند. تامپون مستقیماً وارد حفره بینی می‌شود. برخی از انواع تامپون در قسمت انتهایی خود، یک رشته نخ دارند. این کار کمک می‌کند تا تعویض تامپون راحت‌تر انجام بگیرد.

تامپون بینی چیست؟

در برخی موارد نیز یک لوله در وسط باند گذاشته می‌شود، تا عبور هوا بهتر انجام شود و بیمار خیلی دچار احتقان یا انسداد راه‌های هوایی نشود. در کل، تامپون بینی به شکل‌های مختلف زیر، به کار برده می‌شود:

  1. تامپون بینی اسفنجی؛ این تامپون از جنس اسفنج است، که به راحتی حل نمی‌شود و در صورت جذب ترشحات، متورم نخواهد شد. از طرفی این نوع تامپون به بافت اطراف بینی نمی‌چسبد و این باعث می‌شود، تا هنگام خارج کردن آن، بیمار کمتر دچار مشکل شود. تامپون اسفنجی از قدرت جذب بسیار بالایی برخوردار است. به‌طور معمول این تامپون حدود ۴۸ تا ۷۲ ساعت در بینی بیمار نگه داشته می‌شود.
  2. تامپون بینی سیلیکونی؛ همان‌طور که از نام این تامپون پیداست؛ از جنس «سیلیکون» ساخته شده که دارای منافذ، جهت عبور هوا است. این کمک می‌کند، تا بیمار بعد از انجام جراحی راحت‌تر نفس بکشد.

تصور استفاده از تامپون بعد از جراحی بینیف ممکن است برای برخی نگران‌کننده و دردناک به نظر برسد. پزشک برای کاهش ناراحتی و درد، قبل از استفاده از تامپون ممکن است، آن را به مقداری «لیدوکائین» آغشته کرده یا از پماد «آنتی‌بیوتیک» استفاده کند. همان‌طور که می‌دانید؛ جراحی‌های زیبایی بینی با اهداف مختلفی انجام می‌شود. در بیشتر موارد، بعد از عمل انحراف بینی (سپتوپلاستی)، جراحی پولیپ بینی و جراحی شاخک‌های بینیف از تامپون بینی استفاده می‌شود.

علت گذاشتن تامپون در بینی چیست؟

همان‌طور که اشاره شد؛ استفاده از تامپون باعث می‌شود تا دوران نقاهت عمل بینی، با راحتی بیشتری همراه باشد و از خونریزی و خروج ترشحات بعد از جراحی پیشگیری می‌شود. با استفاده از این نوع بانداژ، به‌ویژه نوع سیلیکونی، بیمار می‌تواند راحت‌تر نفس بکشد. البته استفاده از تامپون بینی، بنا به تشخیص و صلاحدید پزشک خواهد بود. امروزه به دلیل پیشرفت در زمینه جراحی بینی و انجام بخیه‌های ظریف در روی تیغه بینی، نیازی به استفاده از این نوع تجهیزات پزشکی، بعد از جراحی نخواهد بود. با این وجود، به دلیل گستردگی برخی از روش‌های جراحی و طیف وسیعی از تغییرات که روی بینی بیمار انجام می‌شوند؛ پزشک ممکن است استفاده از تامپون را ضروری بداند.

چند روز بعد از عمل بینی تامپون برداشته می‌شود؟

زمان برداشتن تامپون بینی بعد از جراحی، بسته به روش جراحی و ماهیت عمل متفاوت است. در برخی موارد، پزشک صلاح می‌بیند که حدود ۱۲ تا ۲۴ ساعت از تامپون استفاده شود. در برخی موارد بعد از گذشت ۴ ساعت، بیمار می‌تواند بانداژ را خارج نماید. اگر همزمان با عمل انحراف بینی، رینوپلاستی نیز انجام شده و جراحی گسترده باشد؛ ممکن است حتی به مدت ۴ تا ۵ روز نیز از تامپون استفاده شود. در هر صورت، پس از پایان خون‌ریزی و ترشح مایعات، بانداژ خارج می‌شود؛ بنابراین باید به پزشک خود اعتماد کنید و بنا بر تشخیص و صلاح‌دید او عمل نمایید.

عمل بینی با تامپون بهتر است یا بدون تامپون؟

این یکی از سوالات پرتکرار بیمارانی است، که برای انجام جراحی رینوپلاستی اقدام می‌کنند. همان‌طور که بارها در طی مقاله ذکر شد؛ استفاده از تامپون به نظر و صلاح‌دید پزشک و همچنین به نوع و گستردگی جراحی بستگی دارد. به لطف روش‌های نوین، در زمینه بخیه‌ و استفاده از چسب‌های بافتی خاص، می‌توان از خون‌ریزی بعد جراحی بهتر از گذشته جلوگیری کرد؛ بنابراین در حال حاضر بهبودی بسیار سریع‌تر حاصل می‌شود.

در جراحی بینی بدون تامپون، بیماران در طول روند بهبودی، کمتر دچار ناراحتی خواهند شد. با این وجود، استفاده از تامپون‌های سیلیکونی داخل بینی، در برخی از عمل‌ها ضروری تلقی می‌شود. اگر در این مورد بسیار مضطرب هستید؛ قبل از تصمیم‌گیری در مورد جراحی بینی، حتماً باید با پزشک خود صحبت کنید.

امروزه به دلیل مزایایی که عمل بینی بدون تامپون دارد؛ این عمل بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. از مهم‌ترین مزایای انجام جراحی بدون تامپون، این است که نتایج ظریف بعد جراحی، به دلیل قرار دادن بانداژ دستخوش تغییر نخواهند شد. از طرفی با استفاده از تجهیزاتی، مانند «اسپلینت» می‌توان به ثابت نگه داشتن محل جراحی و تیغه بینی، کمک کرد و مخاط اضافی را از بینی خارج نمود؛ بدون آنکه هیچ مشکلی در ساختار تازه‌جراحی‌شده یا سوراخ‌های بینی ایجاد شود.

عمل بینی با تامپون بهتر است یا بدون تامپون

کشیدن تامپون بینی

در گذشته، خارج کردن تامپون به دلیل جنس و نوع آن، بسیار مشکل بود و بیمار، احساس درد و ناراحتی هنگام تعویض بانداژ داشت. امروزه به دلیل کیفیت نوع بانداژی که برای تامپون استفاده می‌شود؛ خارج کردن آن با درد و ناراحتی کمتری همراه است. از طرفی، پزشک از اسپری «سالین» جهت مرطوب کردن بانداژ و خروج آسان‌تر آن استفاده می‌کند. بنابراین بیماران بدون نگرانی، درد یا ناراحتی تامپون خود را تعویض خواهند نمود.

برداشتن بانداژ بینی با درد و خونریزی همراه است؟

قرار دادن طولانی‌مدت تامپون بینی (nasal pack) ممکن است، با عوارض قابل‌توجهی همراه باشد؛ به عنوان مثال، قرار دادن طولانی‌مدت تامپون، خطر عفونت‌های موضعی و سیستمیک را افزایش می‌دهد. برداشتن زودهنگام تامپون نیز ممکن است؛ منجر به جابه‌جایی لخته خون زیرین شده و خطر خون‌ریزی را افزایش دهد. هرکدام از این موارد می‌توانند؛ جابجایی و خارج کردن تامپون از بینی را با مشکل مواجه کنند؛ بنابراین قبل از هرچیز باید با پزشک خود، در مورد مدت زمان استفاده از تامپون مشورت نمایید.

با این وجود، درد و خونریزی بعد از خارج کردن تامپون، یکی از دغدغه‌ها و نگرانی‌های اصلی بیمارانی است، که جراحی بینی انجام می‌دهند. قبل از هرچیز باید به شما بگوییم؛ اگر تامپون به صورت اصولی در بینی قرار داده شده باشد؛ خارج کردن آن دردناک نخواهد بود. همچنین اگر قبل از خروج تامپون از بینی، آن را استریل یا مرطوب کنید؛ به‌راحتی از بینی جدا خواهد شد. برای این منظور ممکن است؛ پزشکان از اسپری سالین استفاده کنند.

در بسیاری از موارد که بیماران، نگران دردناک بودن خروج تامپون از بینی هستند؛ پزشک ممکن است از مُسکّن، قطره‌های مایع بی‌حسی یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، برای پیشگیری از درد استفاده کند. نکته مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد، این است که خارج کردن تامپون از بینی، سریع و در مدت زمان کمی انجام می‌شود؛ بنابراین بیمار احساس دردی طولانی‌مدت نخواهد داشت. از طرفی با بیرون آوردن تامپون، به دلیل باز شدن راه‌های هوایی و تنفس بهتر، بیمار احساس رضایت خواهد داشت. خارج کردن تامپون ممکن است، با خون‌ریزی خفیفی نیز همراه باشد. استفاده از کمپرس یخ می‌تواند به کنترل این شرایط کمک کند.

بعد از خارج کردن تامپون، باید بینی کاملاً شسته شود، تا لخته‌های خون و ترشحات از داخل حفره‌های بینی پاکسازی شوند. همچنین ممکن است از پمادهایی برای استریل و مرطوب نگه داشتن بینی، استفاده شود. سایر نکات مراقبتی بعد از انجام عمل بینی را جدی بگیرید، تا روند بهبودی به سرعت و بدون هیچ نوع عارضه خاصی طی شود و شما بتوانید؛ هرچه زودتر نتایج جراحی بینی را مشاهده نمایید.

در کدام جراحی های بینی از تامپون استفاده می شود؟

عمل‌های «اندونازال» مانند سپتوپلاستی و رینوپلاستی ممکن است؛ منجر به خونریزی و تشکیل «هماتوم» شوند. در نتیجه، استفاده از تامپون اغلب بعد از این نوع جراحی‌های بینی، برای کاهش عوارض در داخل بینی توصیه می‌شود. تامپون، همچنین برای تثبیت اسکلت غضروفی و ​​استخوانی و جلوگیری از تنگی مجاری تنفسی بعد از عمل سپتوپلاستی و رینوپلاستی، کاربرد دارد.

با این وجود امروزه کمتر از تامپون استفاده می‌شود. پزشکان به دلیل احساس ناراحتی و درد خفیفی که بیماران نگران آن هستند؛ سعی می‌کنند از تامپون‌های کوچک استفاده کنند. روش‌های جایگزین نیز می‌توانند؛ به کنترل مشکلات احتمالی بعد از عمل بینی کمک کنند. استفاده از اسپلینت‌های بینی یا گچ بینی می‌تواند؛ عملکردی شبیه تامپون داشته و با درد و نگرانی کمتری، برای بیمار همراه باشد. در هر صورت استفاده از تامپون، به تشخیص پزشک بستگی دارد و خارج کردن آن، نمی‌تواند با مشکلات یا عوارض خاصی همراه باشد. بنابراین مطابق تجویز پزشک عمل کنید. (aao-hnsfjournals.onlinelibrary.wiley.com) The pain of nasal tampon removal after nasal surgery

جراحی بینی بدون استفاده از تامپون

در طول سالیان متمادی، بسیاری از مسائلی که باعث نگرانی برای رینوپلاستی شده بود؛ به لطف گام‌های برداشته شده در حوزه‌های پزشکی، علمی و فنی برطرف شد. یکی از این نگرانی‌ها، قرار دادن تامپون در بینی بعد از عمل بود. تامپون، بینی بیماران را درشت نشان می داد و تورم و کبودی آن را، بیشتر نمایان می‌کرد. همچنین از تنفس بهینه بیمار جلوگیری می‌نمود.

در جراحی زیبایی بینی بدون تامپون، به جای تامپون از اسپلینت بینی سیلیکونی استفاده می‌شود. مزیت اسپلینت سیلیکونی این است، که بینی را مسدود نمی‌کند و بیمار می‌تواند پس از جراحی، راحت نفس بکشد. پس از جراحی زیبایی بینی، یک آتل سیلیکونی در داخل بینی قرار می گیرد. اسپلینت در عرض چند روز بعد جراحی برداشته می‌شود.

بعد از کشیدن تامپون دماغ چه باید کرد؟

بعد از کشیدن تامپون بینی، شما باید مراقبت‌های زیر را انجام دهید تا از هرگونه عارضه‌ای، بعد از جراحی در امان باشید. این مراقبت‌ها عبارتند از:

  • بالا نگه داشتن سر در چند روز اول پس از جراحی، تورم را به حداقل می رساند. هنگام خواب باید سر را بالا و نسبتاً ثابت نگه داشت.
  • از انجام فعالیت‌های شدید مانند «ایروبیک» و دویدن خودداری کنید. ممکن است چندین هفته طول بکشد، تا به فعالیت های شدید بازگردید.
  • بینی را نباید باد کرد. هنگام عطسه، سرفه یا خمیازه باید دهان را باز نگه داشت.
  • تا می‌توانید از رژیم غذایی سالم و پرفیبر پیروی کنید، تا دچار یبوست نشوید.
  • از حرکت دادن بیش‌ازحد صورت، مانند خندیدن و قهقهه زدن خودداری کنید.
  • غذاهای نرم مصرف کنید، تا هنگام جویدن، عضلات فک شما خسته نشوند.
  • داروها و مکمل‌های رقیق‌کننده خون نباید مصرف شوند.
  • 3 روز بعد از عمل، می‌توانید حمام کنید.
  • پوشیدن لباس‌های یقه‌گشاد یا جلو باز و استفاده از لنز، به جای عینک توصیه می‌شود.
  • در ماه اول بعد از جراحی بینی، باید از قرار گرفتن در معرض نور خورشید اجتناب کرد و از کرم‌های ضدآفتاب استفاده نمود.
  • پیگیری و مراقبت بعد از جراحی بینی بسیار مهم است. شما باید، هرگونه خون‌ریزی بیش‌ازحد، تورم غیرمنتظره، تب یا درد شدید را به جراح خود گزارش دهید. همچنین برای تکنیک‌هایی مانند ماساژ، اسپری‌های بینی یا تزریق‌های دارویی کوچک در طول فرآیند بهبودی، حتما از پزشک خود تاییدیه بگیرید.

بررسی تفاوت تامپون و اسپلینت

تامپون و اسپلینت از مهمترین تجهیزات پزشکی هستند، که برای مراقبت از بینی تازه‌جراحی‌شده، به کار می‌روند. تامپون و اسپلینت، علاوه‌بر ثابت نگه داشتن بینی، احتمال خون‌ریزی بعد جراحی بینی را بسیار کاهش خواهند داد. در گذشته استفاده از تامپون بسیار رایج بود؛ اما به دلیل فشاری که در داخل حفره‌های بینی ایجاد می‌کرد و تنفس بیمار را کمی مشکل می‌نمود؛ استفاده از آن به‌تدریج کمتر شد؛ مگر در جراحی‌هایی، که نیاز به اعمال تغییرات گسترده و زیاد روی بینی است.

گاهی نیز استفاده از تامپون، به دلیل ایجاد اختلال در مسیر ترشح، باعث احساس پری و فشار در ناحیه اطراف بینی، چشم‌ها و صورت می‌شود. به همین دلیل از جایگزین دیگری، مانند اسپلینت استفاده می‌شود. اسپلینت از جنس فلزی، پلاستیکی یا سیلیکونی است و کمک می‌کند، تا تیغه و حفره بینی بعد از جراحی و تا زمان بهبودی، ثابت باقی بماند. مدت زمان استفاده از اسپلینت، معمولاً بین 2 تا 7 روز متغیر است. به‌طور معمول توصیه می‌شود که هنگام استفاده از اسپلینت، از دوش گرفتن خودداری کنید و مراقب باشید تا اسپلینت خیس نشود؛ زیرا این کار می‌تواند باعث تحریک پوست شود.

تفاوت تامپون با اسپیلنت

استفاده از تامپون، استفاده از اسپلینت بینی و چسب زدن به بینی،

از جمله مراقبت‌های بعد از عمل رینوپلاستی هستند. تامپون بینی نوعی بانداژ از جنس پنبه یا گاز استریل است، که بعد از جراحی بینی برای پیشگیری از خون‌ریزی و جلوگیری از نشت ترشحات داخل بینی، استفاده می‌شود. تامپون انواع مختلفی دارد؛ تامپون اسفنجی و سیلیکونی، مهم‌ترین انواع تامپون هستند. در اکثر موارد از تامپون برای جراحی‌های گسترده بینی استفاده می‌شود.

مدت زمان استفاده از تامپون دماغ، از چند ساعت تا چند روز متغیر است. برای کاهش درد و ناراحتی هنگام استفاده از این نوع بانداژ، پزشکان از پماد تتراسیکلین یا اسپری لیدوکائین استفاده می‌کنند. همچنین هنگام تعویض تامپون، برای مرطوب نگه داشتن بینی و جلوگیری از پوسته‌پوسته شدن داخل آن، از اسپری سالین استفاده می‌شود. البته امروزه استفاده از تامپون کمتر رایج است و پزشکان ترجیح می‌دهند؛ برای ثابت نگه داشتن تیغه بینی و ناحیه تازه‌جراحی‌شده و همچنین جلوگیری از خون‌ریزی، از اسپلینت در روی بینی استفاده کنند.

اسپلینت نسبت به تامپون، راحتی بیشتری به همراه دارد و مشکلات تنفسی کمتری، بعد از جراحی ایجاد خواهد نمود. برای اینکه نتایج عالی از جراحی بینی خود داشته باشید؛ باید مراقبت‌های بعد از کشیدن تامپون، مانند بالا نگه داشتن سر، پیروی از رژیم غذایی سالم، استفاده از داروها و مکمل‌های رقیق‌کننده خون و… را جدی بگیرید. اگر نگران استفاده از تامپون بینی هستید؛ می‌توانید در سایت کلینیک جراحی بینی تهران، با مشاوره آنلاین تماس حاصل نمایید و از راهنمایی و تخصص پزشکان مجرب و حرفه‌ای این مجموعه، یعنی دکتر حسینی و دکتر یزدانی بهره‌مند شوید.

عکس دکتر یزدانی جراح بینی

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و استاد بیمارستان فوق تخصصی گوش حلق و بینی کشور

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین مقالات آموزشی
عمل بینی طبیعی نوک گرد
دانشنامه رینوپلاستی طبیعی

عمل بینی طبیعی نوک گرد چطور انجام می شود؟

تکنیک‌های مختلفی در رینوپلاستی وجود دارد، که افراد بنا بر وضعیت جسمی یا سلیقه و علاقه‌مندی خود، آنها را انتخاب می‌کنند. یکی از این تکنیک

عمل بینی طبیعی مردانه
دانشنامه رینوپلاستی طبیعی

عمل بینی طبیعی مردانه چگونه است؟

یکی از محبوب‌ترین روش‌های جراحی پلاستیک میان آقایان، عمل بینی طبیعی مردانه است، که سالانه تعداد زیادی از آقایان نسبت به انجام آن اقدام می‌کنند؛

مهمترین نکات چسب زدن به بینی | آموزش استفاده از چسب بینی
دانشنامه رینوپلاستی

مهمترین نکات چسب زدن به بینی

اگر جراحی زیبایی بینی را انجام داده‌اید، به شما تبریک می‌گوییم؛ توانسته‌اید یک گام بزرگ در مسیر زیبایی چهره خود بردارید. حالا که عمل زیبایی